Sancțiunile occidentale taie finanțarea Moscovei pentru campania militară din Ucraina. Partenerii refuză să cumpere petrol rusesc

Alexandru Gologan Data publicării:
petrol rusesc aparare
sursa: shutterstock.com/

Rusia își finanțează campania militară din Ucraina cu ajutorul exporturilor masive de țiței. Industria petrolieră rusească resimte acum din plin sancțiunile occidentale. Unul dintre partenerii importanți ai Rusiei din Asia nu mai acceptă să achiziționeze carburantul Kremlinului, relatează Bloomberg.

India, al doilea partener important al Rusiei după China, nu va mai achiziționa țiței livrat de Moscova din cauza riscului pe care îl implică sancţiunile impuse de SUA și aliații săi. Multe petroliere sub pavilion rus au rămas blocate la intrarea în porturi pentru că țările de sosire au refuzat să cumpere încărcătura transportată.

Deşi în acest moment nu se previzionează declinul aprovizionării, problema reală este cât de dispuși sunt aliații Washingtonului să mențină boicotul, în condiţiile în care cotaţia barilului de țiței se îndreaptă spre 90 de dolari. Prețul petrolului a crescut de la începutul anului 2024 cu 9.71 de dolari/baril, iar tendința de majorare se menține constantă.

"Presiunile asupra exporturilor ruseşti de petrol sporesc în stadiul actual, mai ales că afectează partenerii importanți ai Kremlinului, cel mai recent caz, India. Cu siguranţă, accentuarea presiunilor SUA asupra clienților Rusiei vine într-un moment în care americanii nu reuşesc să trimită mai mult ajutor Ucrainei pe front și încearcă prin orice metodă să sufoce economia rusească, pentru ca Moscova să nu-și mai poată finanța campania militară", susţine Greg Brew, analist economic.

Statele Unite şi aliaţii săi urmăresc reducerea vizibilă a veniturilor obținute de autoritățile moscovite din petrol, pentru a sabota intervenția militară desfășurată de ruși în Ucraina.

În pofida embargoului, Rusia a continuat să exporte cantităţi uriașe de petrol

Decizia Indiei a dezamăgit pe oficialii de la Kremlin, pentru că prin intermediul rafinăriilor indiene puteau vinde produsul final țărilor occidentale și astfel evitau sancțiunile. Compania de stat Sovcomflot a transportat anul trecut aproximativ o cincime din totalul livrărilor de petrol rusesc.

"Ne aşteptăm ca cei care cumpără petrol să fie mai puţin dispuşi să facă afaceri cu Sovcomflot decât în trecut. Vizarea Sovcomflot reprezintă o înăsprire semnificativă a sancţiunilor SUA contra Rusiei. Nu va rezolva problema eludării dar va majora costurile de transport şi prețul ţiţeiului rusesc", a declarat un purtător de cuvânt al Trezoreriei SUA.

Rusia vinde cantități impresionante de petrol la prețuri de dumping, însă costurile de livrare sunt imense. Chiar şi aşa, Rusia încă poate apela la aşa numită "flotă din umbră", înfiinţată imediat după invazia din 2022, alcătuită din vapoare vechi şi conduse de acţionari dubioși. După unele estimări, există 600 astfel de nave.