Șefa Comisiei Europene solicită statelor membre să majoreze cheltuielile de apărare: UE alocă, în medie, 1,9% din PIB, iar Rusia 9%

Redacția Digi Economic Data publicării:
ursula von der leyen
Ursula von der Leyen. Foto: Profimedia

Ursula von der Leyen, șefa Executivului European, a cerut statelor membre UE creșterea cheltuielilor de apărare în următorii cinci ani. Țările UE alocă, în medie, 1,9% din PIB pentru apărare, în timp ce Rusia, spune ea, până la 9%, și există „ceva greșit” în legătură cu acest aspect, a afirmat von der Leyen.

Uniunea Europeană se confruntă cu provocări acute, inclusiv războiul din Ucraina, revenirea lui Donald Trump în SUA și criza climatică, pe fondul temerilor legate de declinul economic, scrie The Guardian.

„Războiul face ravagii la granițele Europei și trebuie să fim pregătiți pentru ceea ce urmează, lucrând mână în mână cu NATO”, a declarat Von der Leyen. „Cheltuielile noastre de apărare trebuie să crească”, a adăugat ea, solicitând eforturi pentru consolidarea industriei europene de apărare și proiecte comune de apărare.  

Von der Leyen a subliniat că Europa se confruntă cu alegeri dificile care necesită „investiții masive în securitatea și prosperitatea noastră”.  

Noua Comisie a fost votată de Parlamentul European

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost votată miercuri de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Rezultatele sunt: 370 de deputați au votat pentru, 282 împotrivă și 36 s-au abținut. 

Acesta va fi al doilea mandat al Ursulei von der Leyen ca președintă a Comisiei, în urma alegerii primei sale Comisii de către eurodeputații în iulie 2019.

Înainte de vot, Ursula von der Leyen și-a prezentat echipa și programul, unde a confirmat modificările de portofoliu solicitate de eurodeputați în cursul procesului de evaluare. „Suntem pregătiți să ne apucăm de treabă imediat”, a afirmat oficialul, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

von der Leyen a indicat că „prima iniţiativă majoră” a Comisiei Europene se va concentra pe competitivitate pentru a „reduce” decalajul faţă de Statele Unite şi China în noile afaceri şi tehnologii şi pentru a spori securitatea UE şi a-i creşte capacitatea de a se susţine singură.

În ceea ce privește Pactul verde european, aceasta a afirmat că „trebuie și vom continua să urmărim obiectivele acestuia”. Ea s-a angajat să prezinte un pact pentru o industrie curată, să lanseze un dialog strategic privind viitorul industriei europene a autovehiculelor, să continue să construiască o economie circulară competitivă și să depună eforturi în direcția unei uniuni europene a economiilor și a investițiilor.

În ceea ce privește războaiele în curs din Ucraina, Orientul Mijlociu și părți din Africa, Ursula von der Leyen a afirmat că „Europa trebuie să joace un rol mai important”, subliniind că acțiunea este „necesară mai mult ca oricând”. Consolidarea securității noastre este crucială, a afirmat ea, solicitând Europei să cheltuiască mai mult pentru apărare. „Securitatea Europei va fi întotdeauna prioritatea acestei Comisii”, a adăugat ea.

După numirea sa oficială de către Consiliul European cu majoritate calificată, se preconizează că noua Comisie Europeană își va prelua atribuțiile la 1 decembrie 2024.

România este prezentă în noua Comisie prin Roxana Mînzatu, vicepreședinte pentru portofoliul „Oameni, competențe și pregătire”.