Sancțiunile occidentale nu sperie Rusia. Terminalul Arctic GNL 2 repornește activitatea. Primul transportor de gaz a sosit

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
rusia termina gnl incarcare
sursa: profimediaimages.ro/

Mișcările Rusiei sunt atent monitorizate de SUA și aliații săi, care vor să se asigure că sancțiunile economice impuse pentru războiul declanșat în Ucraina sunt respectate. Imaginile transmise din satelit confirmă prezența unei nave-cisternă la cel mai mare terminal GNL din regiunea Arctică.

Problemele economiei rusești par rezolvate din prisma faptului că autoritățile de la Kremlin au reușit să găsească modalități prin care să fenteze sancțiunile occidentale. În timp ce o parte a lumii nu mai vrea să facă afaceri cu Rusia, o alta deschide ușa oportunității pentru aceasta.

Recent, imaginile din satelit au transmis prezența unui transportor GNL (gaz natural lichefiat) în cel mai mare terminal din regiunea Arctică, semn că operațiunile clandestine se desfășoară nestingherit. În pofida presiunilor internaționale, comerțul rusesc pare că nu poate fi oprit, așa cum doresc oficialii de la Bruxelles și Washington.

arctic lng
Sursa foto: X / Stephen Stapczynski

Imaginile realizate de satelitul Sentinel 2 nu pot confirma dacă nava a foste încărcată, însă este vizibilă flacăra uzinei de prelucrare a gazului, fapt ce semnalează desfășurarea activității de producție. Satelitul a colectat date tehnice, precum lungimea de 280 de metri a vaporului, specifică unui transportor de gaz natural lichefiat, relatează Bloomberg.

„Nu există nicio îndoială că acesta este un transportator de GNL. Flacăra din poză indică o repornire a unității. Vremea favorabilă permite navigația, după ce gheața s-a topit”, susțin specialiștii.

Sancțiunile americane au lovit terminalul Arctic GNL 2 în noiembrie anul trecut. Unitatea a reluat producția în decembrie însă nu a efectuat livrări, din cauza reticenței foștilor parteneri. În acest context, Rusia a creat o flotă alternativă pentru a-și transporta gazul și petrolul.