„Flota fantomă a lui Putin”, cu care Rusia transportă gaz prin Europa, vizată în noul pachet de sancțiuni UE

Data publicării:
vladimir putin
Sancțiunile UE vizează sectoare de mare importanță ale economiei ruse, cum ar fi energia, finanțele și comerțul. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

UE vizează „flota fantomă a lui Putin” cu care Rusia transportă gaz natural lichefiat (GNL) prin Europa, în cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, adoptat de Consiliul European luni. Se estimează că aproximativ 4 până la 6 miliarde de metri cubi de GNL rusesc au fost expediate în țări terțe prin porturile UE anul trecut.

Printre entitățile vizate în cel de-al 14-lea pachet de acțiuni al UE se numără și flota fantomă a lui Putin, cu cisterne care transportă gaz natural lichefiat (GNL) prin Europa.

UE estimează că aproximativ 4 până la 6 miliarde de metri cubi de GNL rusesc au fost expediate în țări terțe prin porturile UE anul trecut. Rusia este suspectată că își folosește flota pentru a se sustrage de la sancțiuni și a menține fluxul de venituri din energie, astfel încât să poată finanța războiul.

Flota ar fi compusă din peste 1.400 de nave care trebuie identificate și investigate, iar proprietarii lor trebuie găsiți. Mai mult, de fiecare dată când un vas este sancționat, alte două îi iau locul. SUA au impus deja astfel de sancțiuni, dar este o muncă foarte grea și lentă, potrivit ministrului suedez de externe, Tobias Billstrom.

Conform sursei citate, aceste măsuri sunt menite să vizeze sectoare de mare valoare ale economiei ruse, cum ar fi energia, finanțele și comerțul, și să facă din ce în ce mai dificilă evitarea sancțiunilor UE.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Sancțiunile noastre au slăbit deja semnificativ economia Rusiei și l-au împiedicat pe Putin să-și îndeplinească planurile de distrugere a Ucrainei, deși continuă agresiunea ilegală care vizează civilii și infrastructura civilă. Al 14-lea pachet de sancțiuni demonstrează unitatea noastră în sprijinirea Ucrainei și în încercarea de a limita activitățile criminale ale Rusiei împotriva ucrainenilor, inclusiv eforturile de a ocoli măsurile UE”, spune Josep Borrell, șeful diplomației UE.

Pachetul include măsuri restrictive pentru încă 116 persoane și entități responsabile de acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, se mai spune în comunicat

Energie

Pentru a se asigura că instalațiile UE nu sunt utilizate pentru transbordarea gazului natural lichefiat rusesc (GNL) către țări terțe și, prin urmare, pentru a reduce veniturile semnificative pe care Rusia le obține din vânzarea și transportul GNL, Consiliul interzice serviciile de reîncărcare a GNL rusesc pe teritoriul UE în scopul operațiunilor de transbordare către țări terțe.

Aceasta acoperă atât transferurile de la navă la navă, cât și de la navă la țărm, precum și operațiunile de reîncărcare și nu afectează importul, ci doar reexportul către țări terțe prin UE.

Măsuri care împiedică evitarea sancțiunilor

Companiile-mamă din UE sunt obligate să depună eforturi pentru a se asigura că filialele lor din țări terțe nu iau parte la nicio activitate care are ca rezultat o acțiune pe care sancțiunile urmăresc să o împiedice.

Pentru a contribui la contracararea exportului de bunuri găsite pe câmpul de luptă în Ucraina sau esențiale pentru dezvoltarea sistemelor militare rusești, s-a decis că operatorii UE care vând astfel de bunuri de pe câmpul de luptă către țări terțe vor trebui să implementeze mecanisme capabile să identifice și evaluarea riscurilor de export în Rusia și atenuarea acestora.

În plus, operatorii UE care transferă know-how industrial pentru producția de bunuri de pe câmpul de luptă către omologi comerciali din țări terțe vor trebui acum să includă prevederi contractuale pentru a se asigura că acest know-how nu va fi utilizat pentru mărfurile destinate Rusiei.

Finanţe

Consiliul a decis să interzică utilizarea „Sistemului de transfer de mesaje financiare” (SPFS), un serviciu specializat de mesagerie financiară dezvoltat de Banca Centrală a Rusiei, pentru a neutraliza efectul măsurilor restrictive. Entităților UE care operează în afara Rusiei li se va interzice conectarea la SPFS sau la servicii de mesagerie financiară specializate echivalente.

În plus, operatorilor din UE li se va interzice să efectueze tranzacții cu entități listate în mod specific care utilizează SPFS în afara Rusiei.

Consiliul introduce și o interdicție a tranzacțiilor cu instituții de credit și financiare vizate și cu furnizorii de criptoactive stabiliți în afara UE, atunci când aceste entități facilitează tranzacțiile care sprijină baza industrială de apărare a Rusiei prin export, furnizare, vânzare, transfer sau transport către Rusia de bunuri și tehnologie cu dublă utilizare, articole sensibile, bunuri pe câmpul de luptă, arme de foc și muniție.

Finanțarea partidelor politice și a altor organizații

Având în vedere încercările continue ale Rusiei de a interfera cu procesele democratice din UE și de a submina fundamentele democratice ale acesteia, inclusiv prin campanii de influență și promovarea dezinformarii, Consiliul a decis ca partidele și fundațiile politice, organizațiile neguvernamentale, inclusiv grupurile de reflecție, sau furnizorii de servicii media din UE, nu vor mai avea voie să accepte finanțare venită de la statul rus și împuterniciții săi.

Transporturi

Pentru prima dată, UE a adoptat o măsură care vizează anumite nave care contribuie la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care fac obiectul unei interdicții de acces în port și a unei interdicții privind furnizarea de servicii. Aceste nave pot fi desemnate din diverse motive, cum ar fi transportul de echipamente militare pentru Rusia, transportul cerealelor ucrainene furate și sprijinul în dezvoltarea sectorului energetic al Rusiei, de exemplu prin transportul de componente GNL sau transbordări de GNL.

Această măsură vizează, de asemenea, petroliere care fac parte din flota fantomă a lui Putin, care ocolesc limitele UE și ale Coaliției pentru plafonul de prețuri, adoptând în același timp practici de transport înșelătoare, în totală nerespectare a standardelor internaționale. 27 de nave au fost vizate luni.

UE extinde interdicția de zbor

Interdicția de a ateriza, de decolara sau de a survola teritoriul UE se va aplica, de asemenea, oricărei aeronave utilizate pentru un zbor neregulat și în cazul în care o persoană fizică sau juridică, o entitate sau un organism rus este în măsură să determine efectiv locul sau ora la care decolarea sau aterizarea sa ajungă, de exemplu, la o destinație de vacanță sau la o întâlnire de afaceri. În plus, operatorii trebuie să furnizeze orice informații solicitate de autoritățile naționale competente ale statelor membre cu privire la zborurile neregulate, inclusiv proprietatea aeronavei și, eventual, a pasagerilor.

UE extinde interdicția transportului rutier de mărfuri

Sunt vizate și transporturile în tranzit, astfel încât să acopere operatorii UE care sunt deținute în proporție de 25% sau mai mult de o persoană fizică sau juridică rusă.

Controale și restricții la import-export

Consiliul a adăugat 61 de noi entități pe lista celor care sprijină direct complexul militar și industrial al Rusiei în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei. Acestea vor fi supuse unor restricții mai stricte la export în ceea ce privește bunurile și tehnologiile cu dublă utilizare, precum și bunurile și tehnologiile care ar putea contribui la îmbunătățirea sectorului de apărare și securitate al Rusiei.

Unele dintre aceste entități sunt situate în țări terțe (China, Kazahstan, Kârgâzstan, Turcia și Emiratele Arabe Unite) și au fost implicate în eludarea restricțiilor comerciale și s-au angajat în achiziționarea de articole sensibile utilizate, de exemplu, în producția de drone sau furnizarea de sprijin material sau operațiuni militare rusești.

Pachetul va impune restricții privind acceptarea cererilor de înregistrare în UE a anumitor drepturi de proprietate intelectuală de către cetățenii și companiile ruși, cu scopul de a compensa acțiunile guvernului rus și ale instanțelor care privează în mod ilegitim deținătorii de drepturi de proprietate intelectuală din UE de protecția lor în Rusia.

Este interzisă și cumpărarea, importarea, transferul sau exportul bunurilor de proprietate culturală ucraineană și a altor bunuri de importanță arheologică, istorică, culturală, științifică sau religioasă rară, în cazul în care există motive întemeiate de a suspecta că bunurile au fost scoase ilegal din Ucraina.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
de craiova pitesti
VIDEO Lucrările la tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova – Piteşti, aproape de final. Cum arată și când se...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...