Polonia investește în programe de guvernanță pentru a îmbunătăți companiile de stat. Guvernul de la Varșovia refuză privatizările

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
polonia ue
sursa: gettyimages.com/

Guvernul polonez nu în plan privatizarea unor active importante, după ce în mandatul precedent, naționaliștii au crescut în mod semnificativ rolul statului în economie.

Timp de opt ani, fostul guvern naţionalist de la Varşovia, a determinat companiile de stat să îşi preia rivalii. Așa se face că băncile şi companiile de utilităţi străine au fost scoase practic de pe piaţă.

Deşi actualul premier Donald Tusk a criticat naţionalizările predecesorilor săi, nu are de gând să reducă nivelul de proprietate al statului.

„În ceea ce priveşte privatizările, nu există planuri concrete. În schimb, îmbunătăţirea standardelor de guvernanţă corporatistă la companiile de stat este principalul obiectiv. Unele companii mici nu au un nivel al activităţii economice care să justifice proprietatea statului, însă acestea rămân, pentru moment, în portofoliul național”, a precizat noul ministru responsabil cu gestionarea companiilor de stat, Jakub Jaworowski.

Poziția lui Tusk raportat la această problemă este nefirească, în contextul mandatelor precedente, atunci când a vândut participaţii la companii de stat, acțiune care a impulsionat piaţa de capital de la Varşovia, informează Bloomberg.