Banca Centrală a Rusiei recomandă băncilor occidentale să nu discrimineze clienții ruși

Redacția Digi Economic Data publicării:
Raiffeisen rusia
sursa: shutterstock.com/

Banca centrală a Rusiei a recomandat subsidiarelor băncilor occidentale care încă operează în Rusia să nu cedeze presiunilor venite din partea autorităților de reglementare din Europa și să nu discrimineze clienții ruși, refuzându-le servicii precum transferurile de bani în străinătate.

Raiffeisen Bank International (RBI) din Austria și UniCredit din Italia sunt cele mai mari bănci străine care încă funcționează în Rusia, chiar dacă autoritățile de reglementare occidentale, inclusiv Banca Centrală Europeană (BCE), aplică presiuni pentru a stopa activitatea locală. Și OTP din Ungaria operează în țară, scrie Reuters.

Un tribunal din Rusia a îngheţat acţiunile subsidiarei locale a grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International la începutul acestei luni, blocând vânzarea acestei divizii şi escaladând conflictul dintre Moscova şi Occident. Din 2 septembrie, clienţii individuali ai subsidiarei Raiffeisen Bank International din Rusia nu mai pot face transferuri peste hotare în nicio valută, exceptând rubla. În august, Raiffeisen a anunțat că restricția, care nu se aplică pentru unele companii majore şi internaţionale, face parte din eforturile grupului de a-și reduce activitatea în Rusia, sub presiunea autorităților de reglementare europene.

Vezi și Problemele Raiffeisen în Rusia se agravează. Un tribunal local a îngheţat acţiunile băncii

„Filialele băncilor europene și ale altor bănci străine din Rusia au fost înființate conform legislației rusești. Respectarea cerințelor BCE și aderarea la sancțiunile impuse de statele străine contravine legilor rusești și discriminează clienții acestor bănci”, a declarat guvernatorul băncii centrale, Elvira Nabiullina, într-o conferință de presă.

Nabiullina a acuzat filialele băncilor occidentale de „discriminare” între clienții ruși, oferindu-le servicii unora și refuzându-le altora.