Problemele Raiffeisen în Rusia se agravează. Un tribunal local a îngheţat acţiunile băncii

G.C. Data publicării:
Raiffeisen rusia
sursa: shutterstock.com/

Un tribunal din Rusia a îngheţat acţiunile subsidiarei locale a grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International, blocând vânzarea acestei divizii şi escaladând conflictul dintre Moscova şi Occident.

Raiffeisen a promis anterior că îşi va vinde divizia din Rusia, care intermediază plăţi pentru sute de companii ruseşti, după ce a fost supusă unor presiuni din partea organismelor internaţionale de reglementare. Cu toate acestea, la mai mult de doi ani de la debutul invaziei din Ucraina, nu s-a schimbat mare lucru, potrivit Reuters.

Un purtător de cuvânt al Raiffeisen a declarat că măsura instanței ruse nu va avea un impact asupra operaţiunilor băncii ruseşti şi nici asupra eforturilor cerute de Banca Centrală Europeană vizând reducerea operaţiunilor locale.

Banca Centrală Europeană (BCE) a cerut băncilor din zona euro să-și întrerupă cât mai rapid activitatea din Rusia și să accelereze eforturile de reducere a riscurilor, stabilind o foaie de parcurs privind reducerea operațiunilor şi ieşirea de pe piață.

„Putem în continuare să numim manageri şi să dăm instrucţiuni colegilor ruşi, dar nu putem vinde banca”, a spus joi purtătorul de cuvânt al Raiffeisen. 

Acțiunile băncii au scăzut cu peste 3% la deschiderea tranzacțiilor de vineri.

Banca va încerca să anuleze decizia instanței, a declarat într-un comunicat.

Chiar dacă şi banca italiană UniCredit are operaţiuni în Rusia şi este presată la rândul ei să plece de pe piaţa rusească, operaţiunile Raiffeisen din Rusia sunt mult mai mari şi au devenit un test al hotărârii Occidentului de a rupe legăturile cu Rusia.

Autorităţile ruseşti au comunicat că ar dori ca Raiffeisen să rămână în Rusia, în condiţiile în care este vorba de o bancă cu aproximativ 2.600 de clienţi corporate, patru milioane de deţinători locali de conturi şi 10.000 de angajaţi la nivel local. Mai mult, este vorba despre o instituţie financiară care permite derularea plăţilor internaţionale, a declarat o sursă pentru Reuters.

Vezi și Subsidiara Raiffeisen din Rusia opreşte transferurile în valută pentru majoritatea clienţilor

Din 2 septembrie, clienţii individuali ai subsidiarei Raiffeisen Bank International din Rusia nu mai pot face transferuri peste hotare în nicio valută, exceptând rubla. În august, Raiffeisen a anunțat că restricția, care nu se aplică pentru unele companii majore şi internaţionale, face parte din eforturile grupului de a-și reduce activitatea în Rusia, sub presiunea autorităților de reglementare europene.

Băncile din zona euro și-au redus activitatea din Rusia începând din februarie 2022, de la debutul conflictului din Ucraina, ca parte a strategiei de izolare totală a acestei țări. Raiffeisen a fost supusă unor mari presiuni din partea Băncii Centrale Europene, dar și a Statelor Unite ale Americii, întrucât profiturile sale în Rusia au crescut considerabil.