Subsidiara Raiffeisen din Rusia opreşte transferurile în valută pentru majoritatea clienţilor

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
ruble
sursa: shutterstock.com/

Clienţii individuali ai subsidiarei Raiffeisen Bank International (RBI) din Rusia nu vor mai putea face transferuri peste hotare în nicio valută, exceptând rubla, din 2 septembrie.

Banca a anunțat joi că noua restricție, care nu se va aplica pentru unele companii majore şi internaţionale, face parte din eforturile grupului de a-și reduce activitatea în Rusia, sub presiunea autorităților de reglementare europene, transmite Reuters.

Banca Centrală Europeană (BCE) a cerut băncilor din zona euro să-și întrerupă cât mai rapid activitatea din Rusia și să accelereze eforturile de reducere a riscurilor, stabilind o foaie de parcurs privind reducerea operațiunilor şi ieşirea de pe piață.

„Din 2 septembrie, transferurile de ieşire transfrontaliere în valută nu vor mai fi disponibile pentru toţi clienţii băncii, cu excepţia unui număr limitat de clienţi corporate din sfera afacerilor majore şi internaţionale. Restricţia a fost impusă în concordanţă cu decizia RBI legată de reglementările BCE. Modificările nu se vor aplica plăţilor transfrontaliere în ruble”, a transmis subsidiara Raiffeisen Bank din Rusia.

Băncile din zona euro și-au redus activitatea din Rusia începând din februarie 2022, de la debutul conflictului din Ucraina, ca parte a strategiei de izolare totală a acestei țări.

Raiffeisen a fost supusă unor mari presiuni din partea Băncii Centrale Europene, dar și a Statelor Unite ale Americii, întrucât profiturile sale în Rusia au crescut considerabil. Luna trecută, Raiffeisen a anunţat suspendarea temporară a deschiderii de noi conturi de brokeraj.