China își propune să realizeze cea mai mare hidrocentrală din lume. India și Bangladesh critică proiectul
China a aprobat construcţia celei mai mari hidrocentrale din lume pe cursul inferior al râului Yarlung Zangpo, din regiunea Tibet. Proiectul hidroenergetic va afecta milioane de persoane aflate în aval, consideră India şi Bangladesh.
Potrivit estimărilor, noua hidrocentrală va produce anual 300 de miliarde de kilowaţi-oră de electricitate, triplu față de capacitatea celei mai mari centrale hidroelectrice la acest moment din lume, Barajul Celor Trei Defileuri, care se află tot în China.
Proiectul va juca un rol major în atingerea obiectivelor Chinei privind diminuarea emisiilor de carbon, va stimula industriile conexe precum ingineria şi va crea noi locuri de muncă în Tibet, informează Reuters.
India şi Bangladesh şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care hidrocentrala chineză va afecta viața milioanelor de oameni aflați în aval. Odată intrat în statul indian Assam, râul Yarlung Zangpo își schimbă denumirea și devine Brahmaputra. Fluviul are importanță atât culturală cât și economică pentru populațiile celor două țări, iar sistematizarea acestuia în amonte ar putea impacta negativ ecologia locală, micșora debitul și chiar schimba cursul spre gura de vârsare.
Autorităţile chineze însă au dat asigurări că noua construcție nu va avea afecta mediul și nici nu va opri alimentarea cu apă în aval. Cheltuielile pentru realizarea proiectului vor eclipsa costurile Barajului Celor Trei Defileuri, pentru care statul chinez a plătit 254,2 miliarde de yuani, echivalentul a 34,83 miliarde de dolari.