Rușii deschid sucursale ale băncilor naționale în estul Ucrainei. Oligarhii Kremlinului petrec pe Riviera Franceză, departe de război

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
bancomat ruble
sursa: shutterstock.com/

Rusia a deschis sucursale a celor mai mari bănci de stat în zonele ocupate din estul Ucrainei. Rusificarea noilor cuceriri este politică dictată de la Moscova. În timp ce majoritatea se confruntă cu noile realități, bogații Kremlinului petrec timpul pe Coasta de Azur.

Încă de la începutul invaziei declanșate în 2022, autoritățile ruse au încurajat companiile de stat să deschidă sucursale în teritoriile ocupate din estul Ucrainei. În timp ce majoritatea s-au ferit să dea curs invitației Kremlinului de a opera în zone de război și a intra sub incidența sancțiunilor occidentale, sectorul bancar nu s-a ferit de această oportunitate.

Sberbank și VTB, cele mai mari bănci de stat din Rusia, au deschis sucursale în regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, considerate deja parte integrantă a statului rus. Doar Sberbank a deschis 130 de bancomate și 48 de locații în ultimii doi ani în zonele ocupate.

„Sberbank a deservit deja aproape 70.000 de clienți din noile regiuni ale Rusiei și intenționează să-și extindă operațiunile”, arată un comunicat al instituției bancare, citat de Financial Times.

Potrivit datelor serviciilor fiscale rusești, peste 2.500 de companii au fost înregistrate anul trecut în noile regiuni. Procesul de rusificare este politică de stat și se află în plină expansiune.

„Aceasta nu este doar o locație nouă. Este o altă etapă importantă a procesului de integrare a regiunilor în economia țării”, apreciază directorul VTB, Andrei Kostin.

Oligarhii ruși îmbrățișează lumea occidentală de pe Coasta de Azur

Cei mai favorizați oameni ai regimului Putin, noua elită financiară rusă, preferă să stea departe de politică și să se bucure de Riviera Franceză. Saint-Tropez, Antibes, Cannes, Monaco sau Nisa, comunitatea rusă prosperă în sudul Franței.

După ultimele estimări, aproximativ 30.000 de ruși trăiesc o viață prosperă în această zonă a Europei. Interesant este faptul că cei mai apropiați oameni din anturajul președintelui rus Vladimir Putin nu pot reperați de autoritățile europene, care vor să-i sancționeze, însă pot fi văzuți în locații exclusiviste de pe Coasta de Azur. Potrivit autorităților locale, turismul și sectorul bunurilor de lux nu au fost afectate de sancțiuni.

Franța, care susține integritatea teritorială a Ucrainei și este împotriva campaniei militare ruse nu poate controla două aspecte care țin de teritoriul său: discreția și spălarea de bani. Deși până în prezent, autoritățile franceze au confiscat peste 50 de proprietăți și active ale oligarhilor ruși, aceștia au contestat în instanță și au avut câștig de cauză. 

Dacă peste tot pe continent bogații ruși sunt repudiați, cel puțin în sudul Franței aceștia sunt respectați. Monaco este un paradis fiscal pentru aceștia. Așa se face că oricine a investit sau are afaceri în Principat, este scutit de orice formă de verificare. Pe nimeni nu interesează originea banilor, atât timp cât sprijină economia locală, relatează Politico.

„Monaco ușurează viața miliardarilor ruși: le oferă siguranță juridică și confidențialitate. Spălarea banilor nu este un fenomen condamnat aici”, declară un judecător familiarizat cu problema.

Mai mult, autoritățile monegasce nu cooperează cu omologii francezi în privința datelor clienților, astfel că intimitatea acestora este garantată. Atașamentul rușilor față de regiune se transpune în numeroasele magazine, restaurante și localuri cu specific tradițional. Prezența acestora este tolerată de statul francez, care aparent, nu are nici o problemă.