Germania critică directiva europeană privind defrișările: Nu suntem pregătiți

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
defrisare
Foto: Profimedia

Germania critică noua directivă a Uniunii Europene privind defrişările și solicită ca data intrării în vigoare să fie amânată.

Directiva UE anti-defrişări (EUDR) va intra în vigoare din 30 decembrie 2024 și va impune comercianților de soia, carne de vită, cafea, ulei de palmier şi alte produse alimentare să dovedească faptul că lanţurile lor de aprovizionare nu contribuie la distrugerea pădurilor.

„Firmele au nevoie de timp pentru a se pregăti. Berlinul a solicitat Uniunii Europene să amâne cu o jumătate de an data intrării în vigoare a directivei privind defrişările. Directiva nu trebuie să devină o nouă povară birocratică pentru companii”, a declarat ministrul german al Agriculturii, Cem Ozdemir.

Dacă propunerea germană va fi luată în considerare, termenul va fi mutat până la 1 iulie 2025.

Companiile din sectoarele hârtiei, ciocolatei, mobilei sau produselor de igienă care utilizează ulei de palmier sunt vizate în mod special de noua directivă. Importurile din UE sunt responsabile pentru 16% din defrișările globală, relatează RFI.

Directiva a generat îngrijorări şi în rândul ţărilor africane, asiatice şi sud-americane, preocupate de costurile suplimentare aplicate producătorilor locali.