China își apără interesele comerciale în Europa. Autoritățile de la Beijing refuză să accepte taxele vamale impuse de Uniunea Europeană

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
china ue tarife
sursa: shutterstock.com/

După aplicarea unui set de taxe temporare producătorilor chinezi și mai multe luni de negocieri, Uniunea Europeană se apropie cu pași repezi de definitivarea tarifelor. Însă China încearcă să își protejeze interesele și nu pare dispusă să accepte concesii.

Autoritățile de la Beijing sunt intrigate de faptul că UE este pregătită să definitiveze tarifele vamale aplicate vehiculelor electrice importate din China.

„China nu va face nicio concesie în privința intereselor sale comerciale. Deși suntem întotdeauna deschiși să găsim un consesns și să ne rezolvăm problemele prin comunicare, nu ne vom schimba poziția în raport cu noile tarife impuse de Uniunea Europeană”, susțin oficialii chinezi.

Comentariile vin înaintea discuțiilor programate pe 19 septembrie, între ministrul chinez al Comerțului, Wang Wentao și comisarul pentru comerț al UE, Valdis Dombrovskis. În cadrul acestor negocieri, ar fi cam ultima șansă a Beijingului de a convinge Bruxelles-ul să nu impună tarife mari autovehiculelor electrice fabricate în China. 

Uniunea Europeană a decis să impună tarife pentru a-și proteja piața de concurența neloială promovată de chinezi prin produse ieftine și sub standardele uniunii. Pe 25 septembrie, oficialii din UE vor stabili valoarea finală a taxelor vamale.

Comisia Europeană a respins la începutul acestei săptămâni propunerile formulate de autoritățile chineze, pentru că doreau stabilirea unor prețuri minime sau limite de volum pentru mașinile electrice importate în UE, potrivit Politico.