Veniturile din turism vor scădea cu 30-40%, dacă voucherele de vacanță vor fi eliminate. Ce spun patronatele și sindicatele din domeniu

G.C. Data publicării:
vacanta spania
sursa: shutterstock.com/

Patronatele și sindicatele din sectorul turismului avertizează că tăierea voucherelor de vacanță va ⁠avea consecințe negative majore atât din punct de vedere economic, cât și social, și va anula „succesul ultimilor ani de eliminare a turismului la negru”. 

Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscale bugetare în domeniul cheltuielilor publice, printre ele numărându-se și tăierea voucherelor de vacanță. Angajații de la stat nu vor primi vouchere de vacanță în 2025, iar militarilor, polițiștilor, polițiștilor din penitenciare și personalului civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională nu le vor fi decontate serviciile turistice.

Potrivit Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), eliminarea voucherelor de vacanță va îngheța sau anula investițiile în infrastructura turistică, precum și „succesul ultimilor ani de eliminare a turismului la negru; numărul unităților clasificate s-a dublat în ultimii 10 ani”. De asemenea, asociația avertizează că ⁠balanța valutară va fi grav afectată, miliarde de euro vor lua drumul Greciei, Turciei, Bulgariei în loc să rămână în țară.

„Sindicatele anticipează revoltele angajaților care vor fi lipsiți atât de prime, creșteri salariale, cât și de concedii. Sănătatea angajaților, nevoia de refacere, tratament sau recuperare nu contează pentru Guvern”, mai spune ANAT. 

Printre consecințe, asociația enumeră: scăderea cu 30-40% a veniturilor din turism, pierderea încrederii investitorilor privați, impactul negativ asupra altor industrii conexe – transport, alimentație publică, cultură și agrement – care depind de turism pentru a supraviețui.

Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), condamnă, de asemenea, intenția Guvernului României de a elimina voucherele de vacanță pentru angajații din sectorul public, pentru anul 2025.

„Voucherele de vacanță au reprezentat un motor de creștere pentru economia locală, contribuind direct la revitalizarea turismului balnear și a altor segmente ale turismului intern. Eliminarea voucherelor ar afecta grav numeroși operatori din turism, inclusiv investitorii din domeniul balnear, care au realizat investiții substanțiale bazându-se pe stabilitatea acestui instrument de stimulare a cererii.

Beneficiile sociale ale voucherelor de vacanță sunt incontestabile. Acestea oferă angajaților din sectorul public, mai ales, ale celor cu venituri mici și medii, oportunitatea de a accesa servicii turistice și de sănătate, inclusiv tratamente balneare, esențiale pentru prevenția și tratarea bolilor cronice. Într-o țară în care programele de prevenție nu există, turismul balnear devine o componentă importantă a politicilor de sănătate publică”, arată OPTBR.

OPTBR mai transmite că acordarea voucherelor de vacanță este reglementată printr-o serie de acte normative: Ordonanța de Urgență nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță stabilește cadrul general, iar conform modificărilor ulterioare, instituțiile publice acordă anual vouchere de vacanță în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2026 (Ordonanța de Urgență nr. 131/2021 și Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung).

Adoptarea unei măsuri care contravine acestui cadru legal ar genera incertitudine și ar pune în pericol credibilitatea angajamentelor guvernamentale, atrage atenția organizația.