Moneda BRICS: Cât este de justificată amenințarea lui Trump privind tarifele?  

G.C. Data publicării:
trump valuta economie
sursa: profimediaimages.ro/

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a ameninţat recent ţările BRICS cu taxe vamale de 100% dacă vor încerca să submineze dominaţia dolarului, în contextul în care unele dintre state iau în calcul renunţarea la dolar în comerţul internaţional. Deși dolarul american este cea mai utilizată monedă în afacerile și comerțul global, țări din BRICS, precum Rusia și China, au cerut blocului să-i conteste statutul. O propunere pentru o nouă monedă a fost introdusă la summitul de anul trecut din Africa de Sud.

Grupul BRICS este format în principal din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, dar recent s-a extins pentru a include Iranul, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Argentina, Egipt și Etiopia. Țările caută să își reducă dependența de dolarul american, moneda de rezervă globală utilizată în aproape 80% din comerțul mondial.

Majoritatea economiștilor sunt de acord că sistemul financiar dominat de dolar oferă Statelor Unite avantaje economice semnificative, precum costuri mai mici de împrumut și stabilitatea cursului de schimb. Dolarul este principala monedă utilizată pentru stabilirea prețurilor la mărfuri precum petrolul și aurul, iar stabilitatea determină investitorii să apeleze la dolar în perioade de incertitudine, scrie DW.

Washington beneficiază, de asemenea, de o influență geopolitică enormă datorită așa-numitei „dolarizări”, inclusiv de capacitatea de a impune sancțiuni altor națiuni și de a restricționa accesul la comerț.

Țările BRICS au acuzat Washingtonul că folosesc dolarul „drept o armă”, pentru a obliga sistemul internațional să opereze într-un cadru definit de interesele SUA.

Discuțiile despre o monedă comună au avansat după ce SUA și Uniunea Europeană au impus sancțiuni Rusiei în urma debutului războiului din Ucraina, existând temeri că și alte țări BRICS ar putea deveni ținte.

O nouă monedă

Crearea unei monede BRICS a fost propusă pentru prima dată după criza financiară din 2008-2009. La summitul BRICS de anul trecut din Africa de Sud, blocul a convenit să avanseze posibilitatea creării unei monede comune pentru a minimiza expunerea la riscurile legate de dolar, deși liderii BRICS au remarcat că implementarea ar dura probabil mulți ani.

Președintele rus Vladimir Putin a propus, la cel mai recent summit BRICS din Kazan, în octombrie, un sistem internațional de plăți bazat pe blockchain.

Entuziasmul pentru planul lui Putin a fost redus, însă liderii BRICS au fost de acord să faciliteze comerțul în monede locale, reducând astfel dependența de dolar.  

Putin și omologul său brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, sunt cei mai mari susținători ai noii monede. În timp ce China nu și-a exprimat explicit un punct de vedere, Beijing a sprijinit inițiativele de reducere a dependenței de dolar. India, în schimb, este mult mai precaută.

Cât de fezabilă este o monedă comună?  

O nouă monedă comună ar reprezenta un efort uriaș pentru țările BRICS, fiind o organizație complexă din cauza diferențelor politice și economice dintre cei 9 membri. Statele BRICS se află în etape diferite de dezvoltare economică.

De exemplu, China este un stat autoritar, dar este responsabilă pentru aproximativ 70% din PIB-ul total al blocului, care se ridică la 17,8 trilioane de dolari (17 trilioane de euro). China înregistrează un excedent comercial și își poate susține competitivitatea ca principal exportator. India, pe de altă parte, are un deficit comercial, este cea mai mare democrație din lume, iar economia sa se ridică la 3,7 trilioane de dolari.  

De asemenea, este puțin probabil ca membrii BRICS să avanseze spre o monedă complet tranzacționabilă precum dolarul sau euro. Euro a avut nevoie de peste 40 de ani, din 1959, când a fost propus pentru prima dată, până în 2002, când bancnotele și monedele sale au devenit mijloc legal de plată în 12 țări UE, mai târziu extinzându-se la 20 de state.

Amenințarea lui Trump

„Solicităm acestor ţări să se angajeze să nu creeze o nouă monedă a BRICS şi nici să nu sprijine o altă monedă care să înlocuiască puternicul dolar american”, a scris Trump sâmbătă pe reţeaua sa de socializare Truth. „În caz contrar, vor fi supuse unor taxe vamale de 100 % şi va trebui să se aştepte să-şi ia rămas bun de la vânzările lor în minunata economie americană”.

Președintele ales ar putea, însă, să se grăbească, deoarece propunerea monedei a făcut puține progrese, în ciuda retoricii liderilor BRICS.  

De fapt, luni, Guvernul sud-african a insistat că nu există planuri de a crea o monedă BRICS, acuzând „relatări recente incorecte” pentru răspândirea unei narațiuni false. Chrispin Phiri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Relații Internaționale și Cooperare (DIRCO) al țării, a declarat într-o declarație postată pe X (fostul Twitter) că discuțiile s-au concentrat până acum pe creșterea comerțului în cadrul blocului, folosind monede naționale.

Amenințarea lui Trump ar putea să afecteze relațiile Statelor Unite cu aceste mari economii. Pe lângă amenințările deja existente ale lui Trump de a impune tarife suplimentare rivalilor Americii, inclusiv Chinei, orice acțiune a noii administrații ar putea amplifica inflația atât la nivel global, cât și intern, încetinind creșterea economică.

Purtătorul de cuvânt al guvernului rus, Dmitri Peskov, a declarat că există o tendință tot mai mare împotriva dolarului ca monedă de rezervă, subliniind că „din ce în ce mai multe țări trec la utilizarea monedelor naționale în comerțul și activitățile lor economice externe”.