Rezultate alegeri parlamentare 2024: E oficial! PSD în frunte, AUR pe locul doi. SOS și POT intră în Parlament

G.C. Data publicării: Data actualizării:
Vot
Alegeri 2024. Foto: gettyimages

Românii au ieșit duminică la vot, de Ziua Națională, pentru a desemna aleșii care vor reprezenta următorul Parlament al țării. Numărătoarea voturilor s-a încheiat, iar rezultatul este oficial: șapte partide intră în Parlament, după cum urmează: Partidul Social Democrat (PSD), Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), Partidul Național Liberal (PNL), Uniunea Salvați România (USR), Partidul S.O.S. România, Partidul Oamenilor Tineri (POT) și Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR).

După numărarea parțială a voturilor, Partidul Social Democrat se plasează pe prima poziție, fiind votat de peste două milioane de români din țară. Pe locul secund, Alianța pentru Unirea Românilor a obținut încrederea a aproape 1,7 milioane de români. Partidul Național Liberal completează podiumul, cu peste 1,2 milioane de voturi. Partidul SOS România și Partidul Oamenilor Tineri au reușit pentru prima dată să treacă pragul electoral.

Rezultatele sunt finale: 

CAMERA DEPUTAȚILOR

PSD - 21,96%

AUR - 18,01%

PNL - 13,20%

USR - 12,40%

S.O.S. - 7,36%

POT - 6,46%

UDMR - 6,34%

SENAT

PSD - 22,30%

AUR - 18,30%

PNL - 14,28%

USR - 12,26%

S.O.S. - 7,76%

POT - 7,76%

UDMR - 6,38%

Vezi și Alegeri parlamentare 2024: Planurile principalelor partide privind economia

De ce sunt importante aceste alegeri? România este o republică semi-prezidențială, organizată conform principiului separației puterilor în stat: legislativă, executivă și judecătorească. Parlamentul adoptă sau respinge Legi, numește membrii Guvernului și ai altor instituții cruciale democrației și poate răsturna guverne prin moțiuni de cenzură. Documentele care trec de Parlament trebuie aprobate și de președinte. Sistemul electoral este unul proporțional, membrii se aleg din toate partidele care au depășit pragul electoral de 5% din votul național sau cel puțin 20% din voturile din patru circumscripții. Alianțele electorale trebuie să treacă un prag mai ridicat, respectiv, 8% pentru alianțele cu două partide, 9% pentru cele cu trei partide, și 10% pentru alianțele cu mai multe partide. Majoritatea în Parlament se obține cu 234 de voturi.