Veste bună pentru șoferi: Valoarea tichetelor „Rabla” ar putea crește. Când începe programul

Redacția Digi Economic Data publicării:
rabla clasic
Foto: Profimedia

Programul „Rabla” 2025 ar putea începe în aprilie sau mai, iar valoarea ecotichetului ar putea crește de la 7.000 de lei până în jurul valorii de 10.000 de lei, a anunțat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, la Digi24. Potrivit acestuia, ediția din 2025 va aduce mai multe schimbări față de anii anteriori. 

Programul „Rabla” va începe imediat după aprobarea bugetului, care ar putea avea loc „într-o săptămână, maxim două, în ședința de Guvern”, a declarat ministrul.

Una dintre schimbările importante din 2025 vizează modul de înscriere: aceasta nu se va mai face prin intermediul dealerilor auto, ci direct de către persoana fizică sau juridică interesată.

„Persoana fizică sau juridică ce dorește să aplice la programul Rabla, fie pentru o mașină cu combustie, fie pentru o mașină electrică, nu se va mai duce la un anumit dealer ca până acum”, explică Fechet, adăugând că „persoana fizică va intra pe site-ul AFM-ului, își va lua voucherul Rabla și cu acel tichet electronic, va fi liberă să meargă la orice producător dorește, la orice dealer acreditat și să-și achiziționeze mașina cu discount-ul respectiv”.

Program continuu

Ministrul a mai transmis că „anul acesta va fi un program continuu. Nu vom mai avea o sesiune de primăvară și o sesiune de toamnă, așa cum se întâmpla în trecut, vom avea un singur program, până la epuizarea bugetului”. 

De asemenea, valoarea ecotichetului „în ceea ce privește Rabla Clasic, mașinile convenționale” ar putea ajunge „de la 7.000 de lei, în jurul valorii de 10.000 lei”.

O altă noutate

Ministrul Mediului mai spune că „o altă noutate este legată de faptul că valoarea ecotichetului pentru mașinile electrice, plafonată la 5.000 euro anul trecut, ar putea să crească”.

El explică: „Pe de o parte, asociațiile de importatori și asociațiile de producători de autoturisme din România au solicitat majorarea acestui ecotichet și, în același timp, față de anul trecut, suntem înt situația în care, pentru prima dată în România se produc nu unul, ci trei modele de autoturisme electrice chiar la noi în țară, lucru pe care cred că ar trebui să-l încurajăm”.

În cazul creșterii valorii pentru mașinile electrice, Fechet menționează că „unii producători au cerut majorarea la 8.500 euro. Alți producători au solicitat menținerea sumei de 5.000 euro. Săptămâna aceasta vom centraliza toate aceste propuneri și vom lua o decizie”.

Mircea Fechet a mai menționat că în cazul mașinilor hybrid plug-in va fi făcută o analiză: „cred că vom avea o valoare proporțională în funcție de valoarea ecotichetului pentru autoturismele electrice. Vom avea o valoare proporțională și pentru cele plug-in hybrid”.