Cresc prețurile la alimente. Cum văd experții situația

România se pregătește pentru un nou val de scumpiri în sectorul alimentar, după cum reiese din ultimul raport al Institutului Național de Statistică (INS) privind inflația și evoluția prețurilor de consum.
Datele INS reflectă estimativ evoluția economiei românești pe baza unor indicatori preciși. În acest sens, indicii prețurilor de consum (IPC) acoperă cheltuielile monetare de bunuri și servicii pentru consumul final, pentru toate tipurile de gospodării rezidente, cu excepția gospodăriilor instituționale, în scopul de a oferi o imagine cât mai relevantă și precisă a inflației. De asemenea, IPC poate fi privit ca o metodă de măsurare, în linii mari, a evoluției prețurilor.
Însă, având în vedere că România se numără printre statele cu cea mai mică putere de cumpărare din Uniunea Europeană, în raport cu nivelul inflației și salariilor, nu se prefațează un scenariu prea optimist pentru consumatori.
Pentru a înțelege mai bine ce impact vor avea aceste majorări la alimente, echipa DigiEconomic a solicitat punctul de vedere al unor experți avizați pe domeniu.
„Din păcate, prețurile vor continua să crească pas cu pas în perioada următoare, mai ales în zona produselor de sezon, a legumelor și a fructelor, în condițiile în care costurile de producție din România continuă să crească. Și aici mă refer la costurile cu gazele, cu solariile, cu energia, cu carburanții, salariul minim este mai mare și facilitățile din sectorul agricol au dispărut.
Toate aceste condiții fac ca prețurile produselor românești să crească de la o lună la alta și să devină aproape imposibil de vândut într-o piață în care puterea de cumpărare scade de la o lună la alta.
Mi-e teamă că fără niște intervenții concrete în susținerea producătorilor români, piața românească va fi invadată de produse din import, iar Paștele va fi o sărbătoare cu adevărat de import în România, în condițiile în care mare parte dintre produsele din magazine vor poveni din piețele internaționale”, a explicat economistul Adrian Negrescu.
Urmează un post cu patimi financiare pentru români
Nici măcar produsele de post nu sunt scutite în aceste timpuri incerte.
„Urmează o perioadă de post cu multiple patimi economice pentru majoritatea românilor, în condițiile în care produsele de post, mă refer în special la legume, s-au scumpit semnificativ în ultimele luni și au devenit adevărate trufandale pentru majoritatea populației.
Postul din acest an, ce precede Paștele, va fi un post al mămăligii, mai mult decât un post al legumelor, pentru că, din păcate, pe fondul scăderii puterii de cumpărare a oamenilor, mulți dintre ei s-au întors la alimentele clasice din istoria României: mămăligă, cartofi - mâncarea săracului, margarină, fasole și orez.
Din această perspectivă, cred că marea majoritate a populației din România va fi forțată să țină un post autoimpus, care nu are nicio legătură neapărat cu religia creștină, un post generat de scăderea puterii de cumpărare și de transformarea comerțului alimentar într-o adevărată patimă financiară pentru mulți dintre cei care în acest moment au veniturile diluate de către inflația semnificativă din țara noastră”, susține Adrian Negrescu.
Nu doar alimentele suferă majorări
Potrivit datelor statistice, în perioada următoare, inclusiv costurile serviciilor vor crește.
„Indicele prețurilor de consum este un sistem de referință față de care raportăm tot ceea ce înseamnă creșteri de prețuri. Are, evident, legătură și cu inflația, însă nu e corelat doar cu inflația, ci e corelat și cu alte creșteri de prețuri. Și vorbim aici, în special, de prețuri la energie, la combustibil, în afară de cele din sfera produselor alimentare.
Totodată, în funcție de acest IPC se calculează tarifele la serviciile publice, astfel că acestea vor suferi majorări în viitorul apropiat. Deci creșterile nu vor fi numai la produse de consum imediat, produse alimentare, ci și în costurile serviciilor publice.
Deși au existat o serie de inițiative, inclusiv în Parlament, pentru a calma impactul social al acestor creșteri, rezultatul a fost unul limitat” explică Elena Tudose, expert politici publice și cadru didactic asociat la Academia de Studii Economice din București.