Ameninţarea lui Trump către BRICS de a nu renunţa la dolar se va întoarce împotriva sa, avertizează Rusia

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
dolari
sursa: shutterstock.com/

Kremlinul a declarat luni că orice încercare a SUA de a constrânge alte țări să utilizeze dolarul american va avea efecte negative, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a amenințat cu impunerea de tarife asupra țărilor BRICS dacă acestea își creează propria monedă.  

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a ameninţat sâmbătă ţările BRICS cu taxe vamale de 100% dacă vor încerca să submineze dominaţia dolarului, în contextul în care unele dintre state iau în calcul renunţarea la dolar în comerţul internaţional.

„Solicităm acestor ţări să se angajeze să nu creeze o nouă monedă a BRICS şi nici să nu sprijine o altă monedă care să înlocuiască puternicul dolar american”, a scris Trump sâmbătă pe reţeaua sa de socializare Truth. „În caz contrar, vor fi supuse unor taxe vamale de 100 % şi va trebui să se aştepte să-şi ia rămas bun de la vânzările lor în minunata economie americană”.

Grupul BRICS este format în principal din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, dar recent s-a extins pentru a include Iranul, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Argentina, Egipt și Etiopia. Deși grupul nu are o monedă comună, discuțiile de lungă durată pe acest subiect au căpătat un impuls după ce Occidentul a impus sancțiuni Rusiei în urma războiului din Ucraina.  

Întrebat despre comentariile lui Trump, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că dolarul își pierde atractivitatea ca monedă pentru multe țări, un trend care se accelerează.  

„Tot mai multe țări trec la utilizarea monedelor naționale în comerțul și activitățile lor economice externe”, a declarat Peskov reporterilor, potrivit Reuters.

Dacă Washingtonul ar recurge la „forța economică” pentru a constrânge țările să folosească dolarul, acest lucru s-ar întoarce împotriva sa, a prezis el.  

„Dacă SUA folosesc forța economică pentru a obliga țările să utilizeze dolarul, acest lucru va întări și mai mult tendința de a trece la monede naționale în comerțul internațional”, a spus Peskov. „Dolarul începe să-și piardă atractivitatea ca monedă de rezervă pentru mai multe țări.”  

Dominanța dolarului a fost, totuși, consolidată recent, datorită economiei robuste a SUA, politicii monetare restrictive și riscurilor geopolitice sporite, chiar dacă fragmentarea economică a încurajat eforturile țărilor BRICS de a se îndepărta de dolar în favoarea altor monede.  

Un studiu realizat anul acesta de GeoEconomics Center al Consiliului Atlantic arată că dolarul american rămâne principala monedă de rezervă a lumii, iar nici euro, nici țările BRICS nu au reușit să reducă dependența globală de dolar.