ECA: Impactul măsurilor pentru integrarea migranților în UE rămâne incert
Experții Curţii de Conturi Europene(ECA), consideră că adevăratul impact al ajutorului acordat de Uniunea Europeană pentru integrarea migranţilor nu poate fi cuantificat și rămâne incert în acest moment.
Statelor membre le-au fost alocate circa 1,9 miliarde de euro pentru măsurile de integrare ale Fondului pentru azil, migraţie şi integrare (FAMI) în perioada 2021-2027. Contribuţia acestui fond la integrarea migranţilor a fost însă dificil de evaluat şi pentru că statele membre nu au monitorizat parcursurile de integrare.
Auditorii recunosc, pe de o parte, că măsurile finanţate de FAMI au fost relevante în raport cu sprijinul necesar pentru integrare. Pe de altă parte, însă, ei atrag atenţia şi asupra unor deficienţe. Una dintre critici se referă la complexitatea administrativă a programelor sprijinite, care riscă să limiteze valoarea adăugată a acestora. Alta, la faptul că programele nu sunt mereu adaptate la nevoi. Cât despre informaţiile pe care statele membre le-au furnizat cu privire la efectele obţinute, ele nu erau fiabile, au constatat auditorii.
După invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, numărul cetăţenilor din ţări terţe cu reşedinţa legală în UE, denumiţi "resortisanţi ai ţărilor terţe", a crescut la 27,3 milioane. Aceasta însemna 6,1% din populaţia totală a UE în 2023.
Aproximativ 73% dintre migranţi trăiau în doar patru state membre ale UE: Germania (28%), Spania (16%), Franţa (15%) şi Italia (14%).
Cum au fost alocate fondurile pentru imigranți
Resursele alocate măsurilor de integrare prin Fondul pentru azil, migraţie şi integrare ale statelor membre s-au ridicat la aproximativ un miliard de euro în perioada bugetară 2014-2020, cu promisiunea ca în intervalul 2021-2027, acestea aproape se vor dubla.
„Fondul pentru azil, migraţie şi integrare ar trebui să joace un rol major în sprijinirea integrării migranţilor în UE. În practică însă, cum nu există cerinţe prevăzute în legislaţie în acest sens, statele membre nu monitorizează sistematic acţiunile menite să ajute migranţii să depăşească obstacolele de pe drumul integrării lor. Drept urmare, contribuţia fondului la integrarea migranţilor este greu de evaluat", a declarat Viorel Ştefan, membrul Curţii de Conturi Europene responsabil de acest audit.
Alte fonduri ale UE, cum ar fi Fondul social european (FSE), Fondul social european Plus (FSE+), Fondul european de dezvoltare regională şi alte programe, precum Erasmus+, pot contribui şi ele la integrarea migranţilor şi a persoanelor care provin dintr-un context de migraţie.
Concluziile auditorilor
Auditorii au constatat că, pe de o parte, Comisia a examinat rapoartele statelor membre în cadrul unui sistem existent bine structurat, dar că, pe de altă parte, calitatea datelor transmise nu era întotdeauna fiabilă. Să luăm exemplul Spaniei: datele subiacente tuturor proiectelor de integrare indicau un număr de participanţi de două ori mai mare decât cel raportat în realitate Comisiei. Monitorizarea s-a bazat în mare parte pe realizări, cum ar fi numărul de participanţi la măsurile de integrare finanţate de FAMI sau numărul de proiecte de integrare sprijinite de FAMI.
Astfel de date care priveau realizări nu ofereau decât informaţii parţiale, deoarece depindeau în mare măsură de modelele naţionale alese pentru punerea în aplicare a fondului. Comisia a utilizat totuşi ca un indicator-cheie de performanţă numărul de beneficiari. Auditul a scos în evidenţă şi faptul că, în general, statele membre nu au adaptat numărul de migranţi incluşi în programele lor naţionale pentru integrare (aflat, în mare parte, în scădere) la majorarea finanţării alocate în acest domeniu prin FAMI. În medie, sprijinul din FAMI per participant urma să crească considerabil de la o perioadă de programare la alta, dar nu exista nicio analiză care să justifice ţintele stabilite pentru numărul total admis.
Statele membre în care auditorii au efectuat vizite de audit adaptaseră în grade diferite măsurile de integrare la grupuri specifice de migranţi. Deşi aspectul recunoaşterii competenţelor şi a calificărilor este din ce în ce mai important pentru integrarea pe piaţa muncii, sprijinul acordat de FAMI în acest domeniu era neglijabil. E drept însă că alte fonduri ale UE, precum FSE, pot ajuta în acest sens.