Banca Centrală Europeană renunță la strategia din perioada crizei, pe măsură ce inflația scade
Banca Centrală Europeană (BCE) intenționează să renunțe la strategia bazată pe utilizarea celor mai recente date economice pentru a decide scăderea ratelor dobânzilor, marcând sfârșitul unei metode folosite de decidenții din zona euro pentru a controla cea mai gravă criză inflaționistă din ultimii ani.
Philip Lane, economist-șef al BCE, a declarat pentru Financial Times că deciziile de politică monetară, la un moment dat în viitor, ar trebui să fie „ghidate de riscuri viitoare, mai degrabă decât să se bazeze pe cele mai recente date”, odată ce Banca va fi sigură că inflația este pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivul pe termen mediu de 2%.
Înainte de creșterea inflației post-pandemie, BCE și alte bănci centrale majore acordau o mare importanță prognozelor privind inflația pe termen de doi ani pentru a decide ratele dobânzilor. Ulterori, criza a determinat băncile centrale, inclusiv cea din Frankfurt, să se concentreze mai puțin pe prognoze și mai mult pe datele lunare privind inflația și pe sondaje, alături de cifrele trimestriale ale PIB-ului.
Deși inflația în zona euro a scăzut semnificativ, de la un vârf de 10,6% în octombrie 2022 la 2,3% în noiembrie, datele pe termen scurt continuă să cântărească mai mult decât proiecțiile BCE privind inflația pentru următorii doi-trei ani.
Lane a subliniat că, deși inflația a scăzut aproape de ținta BCE de 2%, „mai este puțin de parcurs”. Inflația în sectorul serviciilor trebuie să scadă și mai mult, a precizat el. Eurostat a raportat că inflația anuală în sectorul serviciilor a scăzut la 3,9%, fiind ușor mai mică decât cea prognozată.
Întrucât BCE estimează atingerea obiectivului de 2% pe parcursul anului 2025, acest lucru sugerează că anul viitor ar putea marca revenirea băncii centrale la abordarea de dinainte de 2022.