Japonia contracarează efectele crizei imobiliare: locuințele vacante sunt reutilizate sau demolate
Numărul locuinţelor vacante din Japonia a atins în 2023 o nouă cifră record de 9 milioane, cu 510.000 mai multe comparativ cu sondajul precedent din 2018, pe fondul creşterii deceselor în rândul proprietarilor vârstnici singuri, conform datelor guvernamentale publicate marţi, citate de agenţia Kyodo.
Numărul locuinţelor neocupate la 1 octombrie reprezintă 13,8% din toate casele din ţară, de asemenea un nivel record. Aceasta înseamnă că una din aproximativ şapte case este abandonată, potrivit Ministerului Afacerilor Interne şi Comunicaţiilor din Japonia.
Creşterea numărului de locuinţe rămase vacante poate fi pusă pe seama cazurilor în care proprietăţile sunt abandonate în urma decesului locuitorilor vârstnici singuri sau a mutării lor în centre de îngrijire, în timp ce persoanele care moştenesc proprietăţile aleg să locuiască în zone mai convenabile, potrivit ministerului.
Cea mai recentă cifră pune o presiune mai mare asupra administraţiilor centrale şi locale care sunt nevoite să ia măsuri de demolare sau de reutilizare a acestor proprietăţi nelocuite, deoarece lăsarea lor în starea actuală ar putea creşte riscul de prăbuşire a clădirilor, ceea ce ar conduce la o reducere a siguranţei publice în zonele respective.
Progresele au fost lente în demersul de demolare a unor astfel de case, în parte din cauza dificultăţii de a identifica proprietarii de drept ai acestora.
Din cele 9 milioane de locuinţe neocupate, majoritatea, respectiv 4,43 milioane, sunt disponibile pentru închiriere, cele care sunt de vânzare fiind în număr de 330.000, în timp ce numărul locuinţelor secundare goale, cum ar fi casele de vacanţă, se ridică la 380.000, potrivit datelor. Situaţia celorlalte 3,85 milioane de locuinţe este necunoscută, relatează Agerpres.