Noi proteste legate de „ordonanța trenuleț”. Ce vor sindicaliștii din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
Organizațiile sindicale din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională au anunțat, miercuri seara, declanșarea unor acțiuni de protest comune privind unele prevederi ale „ordonanței trenuleț” și indexarea pensiilor.
Sindicatele care au anunțat proteste: F.S.N.P.P.C., Sindicatul EUROPOL, Sindicatul SIDEPOL, Sindicatul PRO LEX, Sindicatul DECUS, SNPTF, Federația Publisind - SNPP, FSANP, FSSP, Forumul Militarilor SAOPSNAJ, Sindicatul Diamantul, Federația Smart Lex, Asociația Pensionarilor ANP, Federația „A. I. CUZA”, Federația Vlad Țepeș, Sindicatul SNAP Ștefan cel Mare.
Un protest comun este programat pe data de 17 ianuarie.
În primul rând, organizațiile cer modificarea prevederii din OUG 156/2024 privind orele suplimentare lucrate, afirmând că salariații din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională sunt singurii afectaţi de această măsură.
„Guvernul a cerut solidaritate în măsurile de austeritate pentru redresare bugetară, însă, în plus față de înghețările salariale aplicate în tot sistemul bugetar, strict pentru polițiști, polițiști de penitenciare și militari a fost eliminat un element salarial deosebit de important, singurul care făcea diferența între structurile operative și cele neoperative.
Compensarea salarială a muncii prestate în zile de sâmbătă, duminică, sărbători legale și alte zile declarate de lege ca fiind nelucratoare se acordă în familia ocupațională apărare, începând cu anul 2015, ulterior fiind extinsă și în familia ocupațională sănătate și asistență socială.
Prin OUG 156/2024, compensația a fost eliminată doar din familia noastră ocupațională generând prejudicii financiare lunare în medie de 1000-2000 lei per salariat, în timp ce familia ocupațională sănătate beneficiază, în continuare, în mod justificat de acest drept, generând o discriminare pentru poliţişti, poliţişti de penitenciare şi militari. Având în vedere faptul serviciul poliţienesc are caracter permanent, înlocuirea sporului/majorării cu timp liber compensator ar conduce la diminuarea numărului de poliţişti în activitate”, au transmis sindicatele.
Amintim că, potrivit ordonanței, „munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie, de conducere şi de înalţi funcţionari publici, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se compensează numai cu timp liber corespunzător acestora”.
În cazul muncii suplimentare prestate în cadrul activităţilor deosebite cu caracter operativ şi neprevăzut de către personalul militar, poliţişti, poliţiştii de penitenciare şi salvatorii montani, peste programul normal de lucru, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, care nu se pot compensa cu timp liber corespunzător în următoarele 90 de zile după prestarea muncii suplimentare, se va plăti o majorare din solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenită/cuvenit.
De asemenea, semnatarii cer indexarea pensiilor militare cu ultima rată medie anuală a inflaţiei.
„Pensiile militare reprezintă singura categorie de pensii din România care nu a beneficiat de o recalculare/ indexare în luna septembrie 2024, în contextul în care celelalte categorii de pensii au fost majorate semnificativ”, mai arată aceștia.
Alte acțiuni de protest
Pe lângă protestul anunțat, în următoarea perioadă, în funcție de specificul activităților fiecărei instituții sau structuri, organizațiile anunță mai multe acțiuni:
- proteste locale în faţa inspectoratelor de poliţie județene;
- depuneri notificări refuz prestare muncă suplimentară;
- aplicare exclusiv avertismente;
- rapoarte de activitate cu zero;
- banderole negre aplicate la uniformă;
- refuz motivat prestare alte activități decât cele din fișa postului;
- refuz motivat îndeplinire sarcini pentru funcțiile vacante/neocupate;
- concedii medicale în masă (model Spania, Italia);
- donări de sânge în grupuri organizate;
- solicitări în masă pentru schimbare/mutare în posturi cu program normal;
- îngreunarea activităților prin exces de zel;
- ieșirea de pe grupurile ”profesionale” de comunicare (Whatsapp, Telegram).