Ghidul pesimistului: economia globală se erodează în 2024

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
ghidul pesimistului crize mondiale
sursa: shutterstock.com/

În timp ce liderii celor mai importante țări de pe mapamond s-au reunit la Davos pentru a participa la Forumul Economic Mondial, lumea se confruntă cu o serie de crize fără precedent: război, încălzire globală, recesiune. Anul 2024 nu face excepție. Economia se îndreaptă spre cea mai slabă perioadă din ultimele decenii.

Anul 2024 a început cum nu se poate mai bine, după ani marcați de război, pandemie și inflație galopantă. Băncile centrale au redus ratele dobânzilor pentru a sprijini creșterea pe piețele din întreaga lume.

Însă, economia globală a rămas fragilă și se confruntă cu o serie de crize.

Orientul stă pe un butoi de pulbere

Războiul din Israel a dat startul unei serii de evenimente nefaste pentru întreaga regiune. Conflictul s-a extins, după ce militanții radicalizați din lumea arabă au luat apărarea Palestinei așa cum au putut.

Tensiunile au escaladat în Marea Roșie de când SUA și Marea Britanie au lansat raiduri aeriene în Yemen, ca răspuns la atacurile militanților Houthi asupra navelor comerciale aflate în tranzit.

Conflictul extins a sufocat fluxurile de transport internațional și în consecință, prețul mărfurilor a crescut în raport cu timpii de livrare greoi, după ce traficul a fost deviat de pe rutele obișnuite.

Un război direct Iran-Israel este puțin probabil dar dacă acest scenariu extrem s-ar concretiza, atunci o cincime din oferta globală de țiței, precum și rutele comerciale importante, ar putea fi în pericol. Prețurile țițeiului ar putea depăși 150 de dolari pe baril, reducând cu aproximativ 1 punct procentual PIB-ul global și adăugând 1,2 puncte procentuale la inflația globală.

Politica Sistemului Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii împinge cea mai importantă economie spre criză

Deși Rezerva Federală a SUA (FED) a menţinut dobânda de politică monetară la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani, cu promisiunea să reducă de trei ori dobânzile pe parcursul anului, inflația se menține la cote înalte.

Dacă FED nu va reuși să aducă inflația la 2% din PIB, atunci scăderea dobânzilor va fi întreruptă. În acest scenariu, economia americană va intra în regres, iar piețele sale ar putea deveni neatractive pentru investitori.

Europa a depășit criza energetică...pentru un moment

Rezervele de gaze naturale la nivelul Uniunii Europene sunt aproape de capacitatea maximă, cu un grad de umplere de aproximativ 83%. Deși pe moment Europa a prevalat în războiul energetic declanșat împotriva Rusiei și a găsit alți furnizori, pericolul încă nu dispărut complet.

UE investește deja în noi proiecte costisitoare de infrastructură pentru a putea transporta facil gazul natural pe tot continentul.

Recesiunea bate la ușa europenilor după ce motorul economiei UE, Germania, s-a gripat. După două decenii de stabilitate, economia germană s-a contractat la finalul anului 2023, din cauza prețurilor crescute la energie și a cererii industriale slabe.

China se redresează, dar inundă lumea cu produsele sale

A doua economie a lumii intră în 2024 pe un trend ascendent, după o recuperare lentă post-pandemie și după golul imens lăsat în buget de prăbușirea sectorului imobiliar.

Oficialii de la Beijing estimează o creștere economică de 4,5%, în scădere față de anul trecut și cu mult sub nivelul înregistrat înainte de declanșarea pandemiei.

Însă pentru modelul economic chinez acesta nu reprezintă un dezastru. Autoritățile mizează pe creșterea producției pentru a contracara deficitul bugetar. Deși anumite produse chinezești au depășit la vânzări mărci consacrate, acest lucru nu prevestește nimic bun pentru economie în ansamblul ei.

Piețele pe care ajung produsele fabricate în China sunt sugrumate de afluxul acestora. Europa și-a luat măsuri de a se proteja de excedentul uriaș de mărfuri trimise la export de țara asiatică.

Sprijinul pentru Ucraina adâncește datoria țărilor sponsore

După eșecul contraofensivei Ucrainei, analiștii occidentali avertizează că țara riscă o înfrângere totală, mai ales dacă ajutorul militar al SUA va înceta, oferind Rusiei un avantaj decisiv pe câmpul de luptă.

Miliarde de dolari și echipamente din partea SUA și aliaților săi au ajutat Ucraina să se poata apăra. Însă, presiunea pe care acest ajutor îl presupune pentru țările partenere nu face decât să slăbească economiile naționale și implicit, să crească nivelul datoriilor publice.

Cu toate că SUA și aliații săi au impus sancțiuni economice fără precedent Rusiei, se pare că aceasta a găsit metode de a ieși din blocadă. Kremlinul a importat componente de pe piețele occidentale pentru a-și dezvolta industria militară, deși teoretic nu ar mai fi trebuit să aibă acces. În această situație, tot efortul de a constrânge financiar autoproclamata „cea mai mare economie din Europa” a eșuat.

În timp ce Occidentul întărește Ucraina și speră să își scoată banii de ajutoare dintr-o eventuală reconstrucție a țării, viitorul nu arată bine. Efectele războiului asupra economiilor statelor care sunt direct implicate în luptă sunt devastatoare, iar cu cât acesta se prelungește, o criza economică regională poate oricând degenera într-una mondială.