Presa internațională: Austria va permite aderarea completă a României și Bulgariei la Schengen
Austria este așteptată să renunțe la veto-ul privind aderarea completă a României și Bulgariei la spațiul UE de călătorie fără frontiere, Schengen, ceea ce ar permite celor două țări să devină membri cu drepturi depline, după mai bine de un deceniu de negocieri, arată Financial Times miercuri. România și Bulgaria au aderat parțial la Schengen la sfârșitul lunii martie, prin suspendarea controalelor la frontierele aeriene și maritime.
Cu toate acestea, așa cum știm, controalele la frontierele terestre au rămas în vigoare din cauza veto-ului Austriei, motivat de preocupările Vienei privind migrația ilegală.
Austria este acum pregătită să ridice această interdicție în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de Interne din Austria, România, Bulgaria și Ungaria, care va avea loc vineri la Budapesta, conform unor surse familiare cu discuțiile.
Aderarea celor două țări ar trebui apoi formalizată, posibil la următoarea reuniune a miniștrilor de Interne ai UE, programată pe data de 12 decembrie, și ar permite ridicarea completă a restricțiilor la începutul anului viitor.
România și Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană în 2007, însă intrarea în Schengen a fost blocată din cauza preocupărilor legate de corupție și a temerilor că cele două țări, care formează și o parte a graniței externe a UE, nu vor lua măsuri suficiente și adecvate pentru a combate migrația ilegală.
Guvernele UE au fost de acord cu aderarea parțială la Schengen în martie, dar Austria a continuat să se opună aderării complete — zona Schengen include toate statele membre UE, cu excepția Irlandei și Ciprului, plus Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.
Guvernele de la București și Sofia au înăsprit măsurile de securitate la frontiere, iar cererile de azil și sosirile migranților ilegali atât în țara noastră, cât și în cea vecină, au scăzut. Austria se arată acum mulțumită de situația actuală, potrivit surselor familiare cu discuțiile.
Cu toate acestea, în ciuda acordului Austriei, Olanda ar putea să blocheze procesul în continuare. Guvernul olandez a aprobat aderarea Bulgariei și României la Schengen în 2023, înainte ca partidul de extremă dreapta al lui Geert Wilders să intre în coaliția de guvernare după alegerile din noiembrie anul trecut.
După ridicarea veto-ului Austriei, parlamentul olandez va organiza o altă dezbatere pe această temă și ar putea recomanda revizuirea poziției Olandei.
„În mod normal, intenția ar fi să rămânem cu poziția adoptată”, a spus un oficial, adăugând însă că există o „posibilitate” ca parlamentarii de la Haga să-și schimbe opinia.
Oficialii implicați în discuții cred că, dacă se va ajunge la un acord la întâlnirea de vineri, acest lucru va transmite un semnal puternic Olandei să nu-și modifice opinia.
La începutul lunii trecute, premierul Marcel Ciolacu a declarat că România va adera anul acesta la Schengen terestru. Premierul a indicat Consiliul JAI din decembrie ca dată la care s-ar putea lua decizia.