Coridorul Vertical, care va aduce gazul SUA în toată regiunea, se face la București. România nu e dealer din cauza unui politruc

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
GNL ROmania
Sursa: profimediaimages.ro

Directorii operatorilor sistemelor de transport gaz din Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România, la care se adaugă șefii companiei de proiect care dezvoltă terminalele grecești Alexandroupolis și Revithoussa și reprezentanți din Ucraina și Republica Moldova(ca observatori) s-au strâns la București pentru a “face cărțile” în proiectul Coridorului Vertical de Gaze. România va face cărțile doar în calitate de eventual consumator de gaze și transportator din cauza deciziei unui ministru. 

"La inițiativa SNTGN Transgaz SA, a avut loc astăzi, la București, întâlnirea Operatorilor de Transport și Sistem gaze naturale semnatari ai Memorandumului de Înțelegere pentru Coridorul Vertical - Transgaz S.A., DESFA S.A., Gastrade S.A, Bulgartransgaz EAD, ICGB AD, FGSZ Ltd și cu statut de observator, Eustream S.A., Gas TSO of Ukraine și Vestmoldtransgaz din Republica Moldova. Agenda întâlnirii a cuprins analiza stadiului cooperării din cadrul Memorandumului de Înțelegere (MoU) pe Coridorul Vertical, în configurarea rutelor de transport gaze naturale și a etapelor ce trebuie parcurse pentru ca acest coridor să devină operațional și includerea între semnatarii MoU, a Eustream (Slovacia), GTSOU (Ucraina) și Vestmoldtransgaz (Republica Moldova). Noul MoU privind Coridorul Vertical care se va semna la Atena, în marja reuniunii la nivel înalta CESEC, va contribui la configurarea fluxului de gaze provenite din terminalele GNL, de la Revithoussa și Alexandropoulis precum și din celelalte terminale GNL din Grecia care acum se află în faza de luare a deciziei finale de investiție", potrivit comunicatului Transgaz, operatorul Sistemul Național de Transport din România.

Cu ocazia acestei întruniri, a apărut pentru scurt timp și ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja, care a transmis participanților un mesaj de susținere a Transgaz pentru obținerea finanțării proiectelor de investiții din fonduri europene nerambursabile, proiecte
destinate dezvoltării infrastructurii de transport pentru Coridorul Vertical.

Coridorul Vertical este un proiect în care sunt implicate mai multe state din sudul și estul Europei, care are susținerea masivă a Americii și a UE, insclusiv prin finanțări pentru dezvoltare, și care ar trebui să asigure desfacerea în regiune a gazului ce va fi descărcat în Grecia de pe metanierele americane , qatareze și ale altor mari producători mondiali. Văzut ca o alternativă la gazul rusesc în această regiune, Coridorul Vertical poate deveni o opțiune și pentru Ucraina, de unde statutul operatorului său de transport de observatori la întrunire.

Odată operaționalizat întregul proiect, Transgaz va deține un rol-cheie în regiune, pentru că are conexiuni prind conducte cu toți vecinii României. Gazele ce vin din Grecia vor urca, dacă există cumpărători, în nord, prin Bulgaria, România, apoi Ungaria, și Slovacia. Și Serbia se va putea aproviziona de aici, în prezent fiind în dezvoltare un gazoduct între această țară și Bulgaria. Pe de altă parte, o miză foarte importantă poate fi Ucraina, țară cu un consum semnificativ de gaze care s-a rupt de sursa Rusia, în urma invaziei declanșate în 2022 de ruși. Ucraina nu poate aduce gaz din Grecia decât prin România, interconectorul Isaccea – Negru Vodă, ce traversează Dobrogea fiind perfect operational și având și o capacitate maximală de până la 7 miliarde de metri cubi.
Transgaz percepe taxe specifice pentru fiecare tranzit de gaze prin România pe care-l prestează. Dacă gazul descărcat de pe metaniere va începe să curgă în regiune, atunci și Transgaz va încasa din tarifele de tranzit.

Puteam fi și “dealer” în jocul regional al resurselor, dar fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, a decis că acest lucru nu este o prioritate pentru Romgaz, producătorul de gaze controlat de stat

Cam la atât se reduce rolul României în acest proiect: potențial transportator și consumator. Puteam fi mult mai mult, acționar în compania de proiect a terminalului GNL din Grecia și unul din actorii care stabilesc cantitățile contractate de beneficiarii finali. În 2019, la inițiativa conducerii de atunci a Romgaz și prin decizie a Adunării Generale a Acționarilor, se aproba achiziționarea de către compania românească a 20% din acțiunile emise de compania Gastrade, care dezvoltă proiectul terminalului LNG din oraşul grecesc Alexandroupolis. 13 milioane de euro trebuia să dea Romgaz. Peste un an însă, în 2020, CA-ul Romgaz, format din persoane desemnate de ministerul Energiei, Virgil Popescu, la acel moment, respingea definitiv proiectul, considerându–l a nu fi „de actualitate”. Romgaz a economisit 13 milioane euro, dar nu a mai intrat în niciun proiect, în schimb locul lăsat liber de români a fost imediat ocupat de bulgari, prin Bulgartransgaz, care a cumpărat 20% din compania care dezvoltă terminalul. În prezent, este deținut și gestionat de Gastrade, un consorțiu format din operatorul bulgar al sistemului de transport de gaze Bulgartransgaz (20%), operatorul grec al sistemului de transport de gaze DESFA (20%), compania elenă de gaze DEPA (20%), investitorul grec în infrastructură Copelouzos Group (20%) și proprietarul cipriot al navelor GNL GasLog (20%).

În prezent, România are o producție anuală de gaze de 9 miliarde de metri cubi, de la Romgaz, Petrom și BSOG(ÎN Marea Neagră). Mai importă încă circa 1,5 miliarde de metri cubi. Din 2027, când va începe extracția gazelor din Marea Neagră, producția ar trebui să urce la circa 17 miliarde de metri cubi.