ECA nu poate stabili cu exactitate câte fonduri a oferit UE statelor membre pentru digitalizarea sistemelor naționale de sănătate
Curtea de Conturi Europeană (ECA) a elaborat un nou raport în care arată dificultățile înâmpinate în stabilirea a câţi bani de la UE au fost utilizaţi pentru digitalizarea sistemelor de sănătate din statele membre.
Raportul de audit scoate la iveală faptul că statele membre au întâmpinat o serie de probleme în utilizarea fondurilor UE, dintre care cele mai frecvent întâlnite: gama opţiunilor de finanţare mult prea complexă, capacitatea administrativă insuficientă şi cofinanţare naţională greu accesibilă în unele cazuri.
De asemenea, auditorii au constatat că nici Comisia, nici majoritatea statelor membre nu dispun de o imagine de ansamblu cuprinzătoare asupra fondurilor de la UE utilizate pentru digitalizarea serviciilor de sănătate.
„În perioadele de programare 2014-2020 şi 2021-2027, s-au prevăzut 2,4 miliarde de euro prin intermediul politicii de coeziune şi o sumă suplimentară de 13,6 miliarde de euro prin intermediul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR), creat în urma pandemiei de COVID-19. Alte fonduri au fost puse la dispoziţie şi prin alte programe. Cu toate acestea, unele state membre au întâmpinat dificultăţi în a solicita şi a utiliza sprijinul din partea UE din cauza complexităţii procedurilor de accesare a diferitelor programe de finanţare.
Fondurile din partea UE pentru digitalizarea serviciilor medicale au fost puse la dispoziţie prin diverse programe gestionate de diferite departamente ale Comisiei Europene, cu reguli specifice şi cu proceduri de gestionare diferite. Din această cauză, unele state membre au avut dificultăţi în a identifica şi a solicita fondurile UE care erau disponibile", transmit auditorii.
Autoritățile europene trebuie să fie mai transparente în privința utilizării fondurilor
Comisia a urmărit progresele înregistrate în digitalizarea serviciilor medicale prin intermediul indicelui de referinţă privind e-guvernarea (începând cu 2022) şi al indicatorului de e-sănătate al deceniului digital (începând cu 2023). Aceşti indicatori folosesc metodologii diferite şi au scopuri diferite, dar acoperă aspecte similare ale accesului la dosarele electronice de sănătate.
Auditul a scos la iveală unele deficienţe în această privinţă, de exemplu în ceea ce priveşte exactitatea informaţiilor şi metodologia de punctare.
Auditorii recomandă Comisiei să amelioreze, până în 2026, nu numai exactitatea informaţiilor pe care le oferă părţilor interesate, ci şi raportarea cu privire la utilizarea fondurilor puse la dispoziţie de UE în cadrul diferitelor programe de finanţare pentru digitalizarea serviciilor medicale.