G7 reafirmă angajamentul față de Ucraina: Sprijinul Chinei pentru Rusia „va avea și trebuie să aibă consecințe”

Redacția Digi Economic Data publicării:
g7
sursa: shutterstock.com/

Grupul celor Șapte (G7) intenționează să crească presiunea asupra Chinei, oferind în același timp Ucrainei un „angajament neclintit”, în contextul acuzațiilor că Beijingul și-a intensificat sprijinul pentru Rusia în războiul împotriva Ucrainei.

Miniștrii de Externe ai G7, care se întâlnesc luni și marți în Italia, sunt așteptați să promită „măsuri adecvate, în conformitate cu sistemele noastre legale, împotriva jucătorilor din China și din alte țări terțe” care sprijină „mașinăria de război” a Rusiei, conform unui draft al unui comunicat de presă obținut de Bloomberg.

Aliații Ucrainei încearcă să sancționeze țările care ajută efortul de război al Moscovei, mai ales înainte ca Donald Trump să preia funcția de președinte al SUA în ianuarie. În timpul campaniei sale, Trump a exprimat scepticism profund față de sprijinul acordat Ucrainei și a declarat că poate pune capăt rapid războiului.

De asemenea, aliații G7 intenționează să „continue să aplice presiuni semnificative asupra veniturilor Rusiei din energie, metale și alte materii prime prin implementarea eficientă a măsurilor existente și a altor acțiuni împotriva ‘flotei fantomă’". Noile măsuri ar urmări să limiteze utilizarea unei flote secrete de tancuri pe care Rusia a adunat-o pentru a ocoli restricțiile impuse de Occident. 

Comunicatele sunt adesea modificate înainte de publicarea versiunii finale, iar formulările ar putea suferi schimbări.

Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene au discutat problema săptămâna trecută, iar ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a avertizat că sprijinul Chinei pentru Rusia „va avea și trebuie să aibă consecințe.”

Ultimele discuții despre rolul Chinei în conflict vin după ce Bloomberg a raportat în iulie faptul că firme din China și din Rusia dezvoltă o dronă de atac similară unui model iranian utilizat în Ucraina. 

SUA au aprobat utilizarea rachetelor cu rază lungă împotriva Rusiei, în timp ce Moscova a lansat săptămâna trecută un „nou” tip de rachetă balistică asupra Ucrainei.

Un alt pasaj al comunicatului condamnă acțiunea soldaților nord-coreeni în Ucraina, care „marchează o extindere periculoasă a conflictului”, conform proiectului, care exprimă, de asemenea, îngrijorări cu privire la transferul de tehnologie nucleară către Coreea de Nord.

Deși SUA au aprobat utilizarea rachetelor cu rază lungă împotriva Rusiei, diplomați familiarizați cu negocierile au declarat că probabil nu va exista un consens pe acest subiect în comunicatul final, deoarece unele națiuni, precum Italia, nu susțin această poziție și au afirmat în mod repetat că armele furnizate ar trebui utilizate doar în scopuri defensive.