China continuă discuțiile cu UE după decizia europenilor de a impune tarife pentru importurile de vehicule electrice 

G.C. Data publicării: Data actualizării:
china ue taxe vamale masini electrice
sursa: gettyimages.com/

China a avut recent „discuții intensive” cu Statele Unite și Uniunea Europeană cu privire la problemele comerciale legate de vehiculele electrice, a raportat miercuri agenția de știri de stat Xinhua, citând persoane familiare cu situația.

Echipa de lucru China-UE va continua consultările chiar și după decizia Uniunii Europene privind tarifele, arată Xinhua, potrivit Reuters.

Pe data de 4 octombrie, Comisia Europeană a anunțat că propunerea de a impune taxe vamale de până la 45% pentru mașinile electrice importate din China a obținut suportul necesar din partea statelor membre pentru a intra în vigoare.  

„În paralel, UE și China continuă să colaboreze intens pentru a explora o soluție alternativă care ar trebui să fie pe deplin compatibilă cu OMC, să rezolve în mod adecvat subvenţionarea dăunătoare stabilită conform investigaţiei Comisiei Europene, să poată fi monitorizată şi pusă în aplicare. Un Regulament de punere în aplicare al Comisiei, care să includă concluziile definitive ale investigației, trebuie să fie publicat în Jurnalul Oficial până cel târziu la 30 octombrie 2024”, anunța atunci Executivul European. 

Un număr de 10 state membre UE au susținut tarifele, cinci au votat împotrivă și 12 s-au abținut.

La scurt timp de la vot, Oliver Blume, CEO-ul producătorului auto german Volkswagen, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare ajustarea tarifelor vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice din China, pentru a oferi facilităţi pentru investiţiile realizate în Europa. 

„În loc de taxe punitive, ar trebui să fie vorba de a oferi încredere între părţi pentru investiţii. Cei care investesc, creează locuri de muncă şi lucrează cu firmele locale ar trebui să aibă beneficii atunci când e vorba de taxe”, declara Blume într-un interviu.