Directorul Volkswagen apără producătorii auto chinezi, după tarifele impuse de UE: Ar trebui să poată evita tarifele prin investiții 

G.C. Data publicării: Data actualizării:
euro taxe masini electrice china
sursa: shutterstock.com/

Oliver Blume, CEO-ul producătorului auto german Volkswagen, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare ajustarea tarifelor vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice din China, pentru a oferi facilităţi pentru investiţiile realizate în Europa.

„În loc de taxe punitive, ar trebui să fie vorba de a oferi încredere între părţi pentru investiţii. Cei care investesc, creează locuri de muncă şi lucrează cu firmele locale ar trebui să aibă beneficii atunci când e vorba de taxe”, a spus Blume, într-un interviu acordat duminică ziarului Bild am Sonntag, potrivit Reuters.

Comisia Europeană a anunțat vineri că propunerea de a impune taxe vamale de până la 45% pentru mașinile electrice importate din China a obținut suportul necesar din partea statelor membre pentru a intra în vigoare.  

„În paralel, UE și China continuă să colaboreze intens pentru a explora o soluție alternativă care ar trebui să fie pe deplin compatibilă cu OMC, să rezolve în mod adecvat subvenţionarea dăunătoare stabilită conform investigaţiei Comisiei Europene, să poată fi monitorizată şi pusă în aplicare. Un Regulament de punere în aplicare al Comisiei, care să includă concluziile definitive ale investigației, trebuie să fie publicat în Jurnalul Oficial până cel târziu la 30 octombrie 2024”, a anunțat vineri Executivul European.

Germania a fost una dintre țările membre UE care a respins propunerea.

Tarifele pe importurile de vehicule electrice din China, de până la 45%, care urmează să fie impuse de luna viitoare pentru următorii 5 ani, ar costa producătorii auto miliarde de dolari. Blume a avertizat că există riscul ca tarifele să afecteze și producătorii auto europeni.

Producătorii auto chinezi analizează deja modalități de a ocoli tarifele impuse de Bruxelles. 

Compania Xpeng caută o locație pentru a produce automobile electrice în Europa, alăturându-se altor producători auto chinezi care încearcă să atenueze impactul tarifelor suplimentare impuse de Comisia Europeană. 

Xpeng, partenerul chinez al grupului german Volkswagen AG, este în faza preliminară a alegerii unei locații din Uniunea Europeană, parte a strategiei pe mai mulți ani care vizează producția la nivel local, a declarat directorul general He Xiaopeng, într-un interviu pentru Bloomberg.