„Lunea Neagră” s-a încheiat dar efectele asupra economiei vor persista. România rămâne sensibilă la factorii externi

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
lunea neagra
sursa: shutterstock.com/

Panica creată în jurul zvonurilor legate de izbucnirea recesiunii în Statele Unite a generat un efect de domino printre bursele mondiale. Fenomenul, denumit informal „Lunea Neagră”, a provocat tranzacționarea în masă a acțiunilor pe fondul scăderii abrupte a valorilor.

Declinul și volatilitatea burselor internaționale a determinat investitorii să se retragă rapid din activele riscante. Situația incertă de pe piața americană a contagiat bursele asiatice la începutul zilei iar de acolo trendul negativ s-a extins în Europa.

Bursele financiare sunt interconectate, iar atunci când au loc corecții pe piețele importante se pot produce repoziționări care invariabil, generează teamă printre marii investitori. Atunci când astfel de semnale sunt interpretate greșit se pot perpetua în masă, relatează Reuters.

Adevărul este că dacă marile economii, precum Statele Unite, nu suferă dezechilibre majore, persistente în timp, ci doar fluctuații trimestriale a unor indici , atunci piețele se stabilizează repede, în decurs de câteva zile. În timp ce pentru marile companii și investitori este un dezastru, din cauza faptului că pierd din valoarea acumulată în timp pe piață, pentru speculatori ieftinirea acțiunilor este un semn de bun augur, fiind momentul să cumpere cât mai mult pentru a putea vinde rapid atunci când prețurile cresc și se mențin ridicate.

Bursa de Valori București (BVB) s-a înclinat în fața schimbărilor rapide din piețele globale

Scăderile abrupte ale burselor la nivel mondial, determinate de condițiile macro din SUA și Europa, s-au resimțit implicit și la București. BVB a deschis ziua în scădere pe toţi indicii, cu un rulaj evaluat la 47,81 milioane de lei echivalentul a 9,6 milioane de euro, relatează Agerpres. În mod similar, indicii s-au menținut pe minus, însă bursa românească a închis cu un rulaj de 260,91 milioane de lei sau 52,42 milioane de euro.

indici bursieri
sursă foto: captură ecran / BVB

Indicii bursieri principali au încheiat ziua cu valori negative, potrivit datelor BVB. Situația se prezintă astfel, după cum urmează:

1. Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 3,63%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, consemna o scădere de 3,71%.

2. Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 3,65%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a depreciat cu 3,96%.

3. Indicele BET-FI al Societăților de Investiții Financiare (SIF) consemna o reducere de 3,60%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, înregistra un deficit de 3,27%.

Aceste date pot fi interpretate din perspectiva impactului pe care îl au asupra economiei românești. Țara noastră este expusă riscurilor din cauza dependenței de capitalul utilizat pentru finanțarea deficitului bugetar. Migrarea investițiilor spre alte piețe mai sigure abandonează pe termen scurt acoperirea deficiențelor din buget, fapt ce exacerbează problema datoriei publice. Sensibilitatea la factorii externi rămâne un punct slab pentru România.

Bursa de pe Wall Street suferă cea mai slabă zi din ultimii doi ani

Temerile de recesiune din SUA au produs turbulențe pe mapamond, deși economia solidă americană nu a dat semne de slăbiciune, care să antreneze o astfel de reacție. Cu toate acestea, panica colectivă a prevalat.

Principalii indici de pe bursa americană au terminat în scădere, astfel:

  1. S&P a terminat pe minus cu 3%, cea mai mare scădere zilnică din septembrie 2022, la 5.186,33
  2. Dow-ul s-a diminuat cu 2,6% la 38.704,06
  3. Nasdaq a încheiat negativ cu 3,4% la 16.200,08

În 2022, atunci când inflația a atins niveluri record, Rezerva Federală Americană (Fed) a decis să înăsprească politica monetară prin creșterea ratelor dobânzilor la cel mai înalt prag din ultimele două decenii. Investitorii sunt convinși că riscul de recesiune crește, pe măsură ce oficialii Fed amână scăderea ratelor până când scăderea inflației va atinge ținta dorită, relatează The Guardian.