Colapsul piețelor bursiere antrenate de posibila recesiune din SUA alimentează haosul financiar pe mapamond

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
colaps bura mondiala
sursa: gettyimages.com/

Bursele globale au scăzut masiv luni, pe fondul temerilor privind o posibilă recesiune în Statele Unite. Scăderea bruscă a indicilor bursieri a generat pierderi uriașe pentru investitori.

Anunțul unei posibile recesiuni în Statele Unite, pe fondul creșterii ratei şomajului în iulie, coroborat cu tensiunile geopolitice existente, a creat panică la burse, care au tranzacționat luni acțiuni la prețuri scăzute într-un ritm accelerat.

"Turbulenţele de pe pieţe au provocat vânzări accelerate ale acţiunilor. Există multă volatilitate, dar în esență, încetinirea economiei SUA pune sub semnul întrebării evoluţia economiei mondiale", apreciază Kyle Rodda, analist financiar

DigiEconomic a prezentat într-un articol amplu motivele pentru care Statele Unite se află în pragul recesiunii. Indicele Nasdaq 100 al Bursei de la New York a scăzut cu 2,4% vineri, ceea ce a afectat evoluţia companiilor tehnologice.
Incertitudinile privind posibilele reduceri ale dobânzii de către Rezerva Federală a SUA, precum şi unele rezultate financiare dezamăgitoare, au dus la intrarea indicelui Nasdaq în teritoriul de corecţie, transmite Bloomberg.

Asia a dat tonul declinului bursier

Bursa japoneză a închis şedinţa de luni în scădere cu 12,40%, cel mai sever declin înregistrat într-o singură zi. Indicele principal Nikkei-225 a ajuns la valoarea de 31.458,42 puncte, în scădere cu 4.451,28 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente. De asemenea, indicele principal Kospi al Bursei din Coreea de Sud a înregistrat luni un recul de 8,70%.

Indicele MSCI Asia Pacific a scăzut cu 6,7% îndreptându-se spre cea mai proastă zi din octombrie 2008. Producătorul de cipuri Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) a înregistrat un declin record, pe fondul prăbușirii acțiunilor din sectorul financiar şi industrial.

Europa resimte efectele colapsului

Turbulenţele s-au extins şi pe pieţele bursiere din Europa, acţiunile înregistrând luni dimineaţa cel mai redus nivel din ultimele aproape şase luni. Indicele pan-European STOXX 600 a scăzut cu 3,1%, la 482,42 puncte, ajungând la cel mai redus nivel din 13 februarie. Cele mai afectate sunt acţiunile din sectorul financiar. Băncile au pierdut 4,2%, serviciile financiare 3,6% iar sectorul tehnologic a consemnat un declin de 5%.

Indicele FTSE 100 al Bursei de la Londra înregistra luni dimineaţa un declin de peste 1,5%, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele trei luni, în timp ce indicele CAC 40 al Bursei de la Paris a scăzut cu 2,1%, indicele IBEX al Bursei din Spania cu 2,8% iar indicele Dax40 al Bursei de la Frankfurt cu 2,25%, informează Reuters.

Cotațiile la petrol sunt la cel mai redus nivel din 2024

Cotaţiile la ţiţei au continuat să scadă luni, după ce anterior au ajuns la cel mai redus nivel din ultimele şapte luni, pe fondul turbulenţelor de pe pieţele financiare şi al problemelor din Orientul Mijlociu, traderii urmărind potenţiale măsuri de retorsiune aplicate Israelului de către Iran.

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului se îndreaptă spre 76 de dolari, anulând câştigurile din acest an, după ce vineri a închis la cel mai redus nivel din ianuarie. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol West Texas Intermediate a scăzut sub 73 de dolari.