Problemele marilor economii din zona euro afectează dezvoltarea uniunii monetare. O nouă criză se prefigurează la orizont
Declinul zonei euro se produce în ritm lent și a culminat cu prăbușirea guvernului francez, incapabil să găsească o soluție pentru a scoate Franța din criza datoriilor. În acest context economic se regăsește și Germania, a cărei stagnare îngrijorează analiștii financiari.
Cele mai importante economii ale zonei euro, Franța și Germania, resimt din plin problemele structurale provocate de factorul politic. Potrivit unui raport al Băncii Centrale Europene (BCE), combinația dintre datorii mari, deficite bugetare și creștere slabă ar putea împinge Europa spre o nouă criză, similară cu cea din 2010, relatează Politico.
Marea diferență între acum și 2010, susțin economiștii, este experiența. În 2010, nimeni din sectorul privat sau public nu a avut o experiență directă a unei crize bancare sistemice și nu a crezut posibil ca o mare bancă sau un suveran european să poată cădea. În consecință, fiecare nouă criză pare să fie declanșatorul celei care urmează.
„A existat o nepregătire instituțională totală în acea perioadă. De aceea, a fost creat Mecanismul european de stabilitate, un fond de salvare pentru statele membre în valoare de peste 780 de miliarde de euro. BCE a dezvoltat noi instrumente prin care să poată opri tipul de contagiune care a făcut criza din 2010-2013 atât de virulentă. Nu există nicio divizare între țările creditoare și cele debitoare, așa cum a fost în Europa la ultima criză a datoriilor. Din moment ce toată lumea se află astăzi în aceeași barcă, este posibil ca Europa să fie solidară”, susține Peter Praet, economistul șef al BCE în perioada 2011-2019.
Creșterea economiei zonei euro va ieși din declin atunci când evoluțiile politice din Germania și Franța vor deveni echilibrate.