Uniunea Europeană semnează un acord de 10,6 miliarde de euro pentru proiectul Iris². Vrea să concureze cu Elon Musk
Uniunea Europeană a lansat cel mai ambițios program spațial din ultimii zece ani, semnând un contract în valoare de 10,6 miliarde de euro pentru o constelație de sateliți, destinată să concureze cu Starlink a lui Elon Musk în furnizarea de internet de mare viteză pentru Guvernele și cetățenii europeni.
Iris² prevede o rețea de 290 de sateliți multi-orbitali, care oferă servicii de conexiune la internet și care vor fi lansați până în 2030. Este al treilea mare proiect de infrastructură al Europei în spațiu, după Galileo și Copernicus. Proiectul a fost anunțat acum doi ani, având scopul de a furniza servicii de comunicații pentru statele membre ale UE, dar și de a revitaliza sectorul spațial al blocului.
Negocierile au fost tensionate, cu dispute legate de creșterea costurilor și riscurilor și despre modul în care vor fi distribuite lucrările. Luni, Comisia Europeană a stabilit costul programului la 10,6 miliarde de euro, cu 61% din sumă finanțată public și restul provenind de la consorțiul industrial SpaceRise, condus de Eutelsat, Hispasat și SES. Inițial, proiectul fusese estimat la aproximativ 6 miliarde de euro, potrivit Financial Times.
Timo Pesonen, directorul general al Comisiei pentru apărare, industrie și spațiu, a subliniat importanța strategică pentru Europa de a avea propria rețea de comunicații pe bază de satelit. Conectivitatea autonomă și sigură este „imperativă” pentru UE, a spus el.
„Iris² susține autonomia strategică și capacitatea de apărare a Uniunii, promovează competitivitatea și energizează cooperarea dintre sectorul public și cel privat”, a adăugat el.
SpaceRise, care include companii europene de spațiu și comunicații precum Airbus, Deutsche Telekom, Telespazio și Thales, va avea o concesiune de 12 ani pentru proiectarea, construirea și operarea rețelei Iris².
Eutelsat, operatorul francez de sateliți cu un nivel mare de datorii, care a contat pe Iris² pentru a ajuta la finanțarea dezvoltării noii generații de sateliți OneWeb, investește 2 miliarde de euro în proiect, fiind cel mai mare investitor din sectorul privat. Eva Berneke, directorul general, a spus că investiția este limitată și nu va fi necesară până în 2028, atunci când va începe producția. Cu toate acestea, OneWeb va putea integra tehnologia dezvoltată pentru Iris² în proprii sateliți noi mai devreme, a adăugat ea.
Programul ar trebui să ofere o serie de contracte pentru industria spațială europeană, care s-a confruntat cu dificultăți în adaptarea la schimbarea de la sateliți de comunicații mari, aflați la aproximativ 36.000 km de Pământ, la mega-constelații de sateliți mai mici în orbite joase, până la o altitudine de 2.000 km.
În raportul său despre competitivitatea europeană publicat în septembrie, fostul prim-ministru italian Mario Draghi a constatat că serviciul de internet prin satelit Starlink al lui Musk, cu mai mult de 6.000 de sateliți și care oferă servicii de comunicații în peste 100 de țări, „distruge operatorii și producătorii de telecomunicații europeni”.
Josef Aschbacher, directorul general al Agenției Spațiale Europene, a spus că programul va „stimula inovația în industria spațială europeană, va sprijini competitivitatea europeană [și] va crea locuri de muncă”.
https://youtu.be/hfzUMxZAVk4