Depresia și anxietatea au impact asupra locurilor de muncă la nivel global. Economia pierde 1 trilion de dolari pe an
Tulburările asociate sănătății mintale au un impact major asupra locurilor de muncă din întreaga lume, sectorul serviciilor financiare fiind printre cele mai afectate, avertizează economiștii.
Un sondaj realizat de Deloitte anul acesta a descoperit că proporția angajaților din Marea Britanie care suferă de toate cele trei semne principale ale burnout-ului — epuizare, scăderea performanței și detașare mentală de locul de muncă — este de 17% în sectorul financiar și de asigurări, comparativ cu 12% în toate industriile.
Costul mediu anual al sănătății mintale precare pe angajat în sectorul financiar și al asigurărilor era de 5.379 de lire sterline, dublu față de orice alt sector din cele 14 analizate.
Raportul se adaugă unui volum tot mai mare de cercetări privind impactul crizei globale a sănătății mintale asupra companiilor și locurilor de muncă.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății și Organizației Internaționale a Muncii, aproximativ 12 miliarde de zile lucrătoare sunt pierdute anual din cauza depresiei și anxietății, costând economia globală 1 trilion de dolari pe an.
„Dimensiunea problemei este extrem de îngrijorătoare, în special în rândul tinerilor”, a declarat Kate Pickett, profesoară la Universitatea York. „Oamenii se întreabă dacă măsurăm mai multe boli mintale doar pentru că oamenii sunt mai dispuși să le raporteze”, a adăugat ea. „Dar creșterea a fost atât de mare încât se întâmplă ceva real.”
Factorii care stau la baza crizei globale a sănătății mintale variază de la costul vieții până la utilizarea rețelelor sociale, iar acum afacerile se concentrează tot mai mult pe modalități de a promova bunăstarea angajaților.
„Liderii trebuie să fie pregătiți să susțină mai multe conversații despre întregul spectru al sănătății mintale”, a declarat John Flint, fost CEO al HSBC, pentru Financial Times.
Declinul pe termen lung al sănătății mintale a fost accentuat de Covid-19, conform unui sondaj al OMS. Cazurile de depresie au crescut cu 25% la nivel global în 2020 și 2021, arată sondajul.
Elizabeth Hampson, care a condus cercetarea Deloitte, a spus că deteriorarea bunăstării tinerilor pune presiune pe părinții care muncesc, având în vedere că unul din cinci copii avea un posibil diagnostic de tulburare mintală în 2023, comparativ cu unul din nouă în 2017.
Ea a adăugat că îngrijorările părinților cu privire la sănătatea mintală a copiilor costă angajatorii din Marea Britanie 8 miliarde de lire sterline pe an.
Un sondaj global efectuat pe 12.200 de lucrători de către MindForward Alliance a descoperit, de asemenea, că problemele mintale sunt mai frecvente în companiile financiare și firmele de avocatură decât în majoritatea altor industrii.
Cu toate acestea, cercetarea a arătat că aceste sectoare lucrează mai mult decât altele pentru a promova bunăstarea.
Alison Unsted, CEO al MindForward, care colaborează cu firmele pentru a promova bunăstarea angajaților, a spus că atunci când directorii abordează subiectul în mod deschis, 85% dintre angajații lor se simt sprijiniți, comparativ cu doar 31% atunci când nu fac acest lucru.
Investițiile în susținerea sănătății mintale au dat roade în ceea ce privește o retenție mai bună a angajaților, mai puține zile de concediu medical și o productivitate cu 40-60% mai mare decât în alte companii, conform datelor Brightstar, a spus Jupp.
Un studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea Oxford, folosind date de pe site-ul de recrutare Indeed, a ilustrat argumentele economice pentru investițiile în îmbunătățirea sănătății mintale la locul de muncă.
Analizând răspunsurile a un milion de lucrători de la 1.782 de companii listate la bursă din SUA, cercetarea a dezvăluit o „relație pozitivă puternică între bunăstarea angajaților și performanța firmei”, a spus Jan-Emmanuel De Neve, profesor de economie la Oxford și liderul proiectului.
„Am descoperit că modul în care se simt oamenii la muncă este un indicator constant bun pentru performanțele financiare și de piață viitoare”, a spus De Neve.