BCE reduce dobânzile pentru ultima oară pe 2024. Creșterea zonei euro stagnează pe fondul incertitudinilor politice

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
Euro bce
sursa: gettyimages.com/

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus dobânzile cu 25 puncte de bază, pentru a patra oară în acest an. Economia zonei euro a încetinit pe fondul crizei politice din Franţa şi Germania.

Din data de 18 decembrie, rata dobânzii  pentru depozite va fi redusă la 3%, iar rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală vor fi diminuate la 3,15% şi, respectiv, 3,40%, informează Reuters.

În cadrul reuniunii Consiliului guvernatorilor, oficialii au renunțat la expresia „menţinem dobânzile la un nivel suficient de restrictiv", fiind un eufemism pentru un nivel al dobânzii care afectează creşterea economiei.

„Condiţiile financiare se atenuează, după ce recentele reduceri graduale ale dobânzilor au făcut noile împrumuturi mai puţin scumpe pentru firme şi gospodării. Vom continuă înăsprirea condiţiilor financiare, deoarece politica monetară rămâne restrictivă şi precedentele majorări de dobânzi încă au efect asupra creditării", precizează BCE.

Economiştii apreciază că o politică monetară restrictivă are un efect neutru, nici nu alimentează şi nici nu afectează creşterea economică, ci o menține la un nivel optim.

BCE înrăutățește prognoza privind creșterea zonei euro

Față de previziunile anterioare emise în luna septembrie, BCE se așteaptă acum la o redresare mai lentă a economiei zonei euro pe termen mediu.

„Procesul de dezinflaţie este pe calea cea bună. Dar, deşi creşterea a accelerat în trimestrul trei din 2024, indicatorii arată o încetinire în acest trimestru", precizează reprezentanții instituției.

Una din principalele cauze pentru această stagnare este haosul politic din cele două mari economii ale zonei euro, Franța și Germania, relatează DW.

Contextul politic tumultuos din Europa a influenţat decizia de politică monetară adoptată de Consiliul guvernatorilor BCE, explică însăși președinta instituției, Christine Lagarde.

„Sperăm că în următoarele luni multe lucruri vor fi clarificate. Dacă există un lucru pe care l-am discutat în ultimele două zile, este nivelul de incertitudine cu care ne confruntăm, şi dacă este vorba de incertitudine ca rezultat al situaţiilor politice din unele state membre sau din evoluţiile aşteptate în SUA", a declarat Lagarde.

Se estimează că economia zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de:

  • 0,7% în 2024,
  • 1,1% în 2025,
  • 1,4% în 2026,
  • 1,3% în 2027.

Rata inflaţiei ar urma să se situeze anul acesta la 2,4%, după ce în septembrie BCE estima un nivel de 2,5%. Pentru anul viitor este previzionată o inflaţie de 2,1%, aproape de ţinta de 2% dorită de instituția bancară.