Europa se descurcă și fără gazul rusesc. Regenerabilele și GNL i-au luat locul. Există o singură problemă: atacurile din Marea Roșie
Un val de frig a cuprins o mare parte a Europei, dar prețurile energiei nu au crescut. Ba, încă, sunt la o zecime din cele de în urmă cu un an, când gazul rusesc a fost întrerupt, după invazia Ucrainei. Resursele regenerabile au jucat un rol cheie în această stare de fapt, alături de diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale lichefiate (GNL). Singura problemă a rămas faptul că metanierele care transportau combustibil peste Marea Roșie au luat calea mult mai lungă, în jurul Africii (Capul Horn), pentru a evita atacurile houthi, rebelii din Yemen.
Renunțarea la gazul rusesc, alături de escaladarea tensiunii din Orientul Mijlociu, ar fi trebuit să determine creșterea prețurilor gazelor naturale. În schimb, ele au continuat să scadă.
Și, deși poate fi prea devreme să spunem că amenințarea energetică pentru Europa s-a încheiat, este un indiciu că cel mai rău coșmar care a dus la creșterea vertiginoasă a facturilor la energie și a inflației la maxime multianuale ar putea fi trecut.
Dar de ce se întâmplă asta și dacă lucrurile vor rămâne așa, se întreabă Energypress, într-o analiză.
Europa beneficiază de o acumulare record de rezerve de gaze naturale. În plus, se adaugă sursele regenerabile. Peste toate, are parte de o iarnă relativ blândă, în ciuda acestui episod de ger din prezent. Mai există un factor negativ, dar care în acest context joacă un neașteptat rol pozitiv: creșterea economică lentă a redus cererea de energie a marilor puteri industriale, cum ar fi Germania.
După cum scrie Bloomberg, asta a fost suficient pentru a spori încrederea piețelor că Europa se află pe o bază suficient de solidă pentru a trece peste restul iernii cu suficiente gaze naturale, în ciuda conflictului cu Rusia. Prețurile de referință europene sunt în prezent la 30 de euro/MWh – referința Baulgarten, Viena, și Rotterdam. Adică, la aproximativ o zecime din nivelurile de vârf din 2022. Și în România, la Bursa Română de Mărfuri, tranzacțiile spot se fac tot la aproximativ 30 de euro(150 de lei), ba chiar există unele deal-uri la 28 de euro.
O nouă realitate
Cu toate acestea, după ce a depășit criza ce a urmat lockdown-ului, Europa s-a trezit într-o nouă realitate care are propria ei listă de provocări.
Acum se bazează mai mult pe surse regenerabile de energie și va trebui să se ocupe de întreruperi în această producție de energie. Odată cu pierderea gazelor naturale rusești, de care era puternic dependentă înainte de invazia Ucrainei, a trebuit să caute și în altă parte pentru a-și satisface nevoile de combustibil.
„Doar uitându-mă la prețuri, se pare că criza s-a încheiat”, a spus Balint Koncz, șeful de tranzacționare gaze la MET International Elveția. „Cu toate acestea, acum ne bazăm pe factori globali, care se pot schimba rapid. Prețurile ar putea crește din nou, chiar și în acest sezon care e unul cald, dacă există o reducere bruscă a aprovizionării sau o perioadă prelungită de vreme rece”, a spus el.
Un risc cheie este Orientul Mijlociu pe fondul atacurilor asupra navelor din Marea Roșie, o rută pe care Qatar o folosește pentru a transporta GNL în Europa. Cisternele de petrol și gaze evită zona, alegând în schimb să viziteze vârful sudic al Africii. Potrivit cifrelor Kpler, într-o zi obișnuită, două, până la trei nave GNL folosesc acum acest pasaj.
De ce este Marea Roșie atât de importantă? Este locul care amenință toată economia globală
Efectele energiei alternative
Prețurile gazelor naturale au scăzut cu aproape 60% în 2023 și cu încă 12% de la începutul anului curent, ceea ce va contribui la reducerea facturilor la energie ale consumatorilor.
„Este a doua iarnă pe care o trăiește Europa fără gaz rusesc. Faptul că există acum un precedent – iarna 2022-2023 care a decurs fără probleme – ajută la calmarea nervilor comercianților”, a declarat Kim Fustier, șeful departamentului de cercetare europeană în domeniul petrolului și gazelor la HSBC Holdings Plc.
Dezvoltarea surselor de energie regenerabilă în Europa înseamnă o reducere a ponderii gazelor naturale în mixul energetic al continentului. O creștere a cantității de energie livrată de turbinele eoliene și de instalațiile solare a contribuit la reducerea nevoii de combustibil, împreună cu o revenire a producției nucleare franceze anul trecut.
Dar este un drum lung de parcurs. Un acord de tranzit pentru gazoducte între Rusia și Ucraina expiră la sfârșitul acestui an - și este puțin probabil să fie reînnoit - ceea ce înseamnă că continentul ar putea primi și mai puțin gaz de la Rusia. Dar există o investiții globale uriașe în GNL, iar mare parte din noua capacitate va ajunge pe piață până în 2025 și 2026.
Problemele din transporturi
Există totuși probleme în două rute cheie de GNL - Canalul Suez și Canalul Panama, afectat de secetă - prelungesc rutele de transport, crescând costurile materialelor. Comercianții nu par încă prea îngrijorați, dar o închidere prelungită a celor două rute s-ar putea reflecta în prețuri.
„Suntem încă foarte precauți cu privire la ceea ce se va întâmpla în continuare”, a declarat Stefan Rolle, șeful politicii energetice la Ministerul Energiei din Germania.