CCE: aprovizionarea cu gaz a Europei rămâne deficitară. Solidaritatea dintre statele membre UE lasă mult de dorit

Alexandru Gologan Data publicării:
conducta gaz ue
sursa: gettyimages.com/

Curtea de Conturi Europeană (CCE) a indicat într-un nou raport problemele pe care UE credea că le-a depășit: aprovizionarea cu gaz și realizarea unei rețele de distribuție. Deși rezervele la nivel unional au atins cote istorice, se pare că neînțelegerile dintre statele membre precum și infrastructura subdezvoltată ar putea arunca Europa într-o nouă criză energetică.

Uniunea Europeană (UE) nu are nici la ora actuală o infrastructură de distribuție a gazelor naturale lichefiate (GNL) între statele membre. Transportul din terminalele portuare către restul continentului devine o chestiune problematică în lipsa unei rețele bine definite, apreciază auditorii Curții de Conturi Europene.

Deși UE a adoptat o serie de măsuri pentru a diminua dependența de gazul rusesc, nu a găsit soluții viabile pentru a se alimenta pe termen lung.

"Criza declanşată în 2022 de războiul dintre Rusia și Ucraina a pus la încercare rezilienţa UE în faţa schimbărilor neașteptate din sectorul energetic. În ciuda unei creşteri abrupte a preţurilor, care s-a resimţit usturător în facturile populației şi ale întreprinderilor, am avut norocul să nu ne confruntăm cu o penurie majoră de gaze. Fiind dependentă de importurile GNL, UE nu îşi va putea permite niciodată să lase garda jos în ceea ce priveşte securitatea aprovizionării sale. Iar consumatorii nu au nicio garanţie că preţurile vor rămâne accesibile în cazul unui viitor deficit major de aprovizionare", declară João Leão, membru CCE responsabil de audit.

Rezervele de gaz nu sunt suficiente pentru a suplini cererea din piață

În aprilie, depozitele de gaze atingeau niveluri istorice, însă spirala scumpirilor ar putea lovi Europa chiar în sezonul rece, pe fondul absenței unui furnizor major care să contribuie la menținerea rezervelor uniunii și a unui sistem eficient de partajare a resursei GNL. De asemenea, numeroase state membre sunt reticente în a semna acorduri bilaterale referitoare la piața gazelor. Solidaritatea dintre membrii UE în această privință este precară, unele ţări fiind dispuse să întrerupă furnizarea cu gaze a unui stat vecin ca răspuns la o situaţie de criză, sugerează auditul.

Neînțelegerile dintre membrii UE s-au adâncit și din cauza tarifelor impuse la exportul GNL din surse non-rusești.

„Germania reexportă gazul achiziționat din surse non-rusești la prețuri duble. Prin astfel de măsuri, germanii amenință securitatea energetică a regiunii și sumbinează capacitatea statelor de a se aproviziona la prețuri corecte din alte surse în afara Rusiei”, se plâng statele vecine, familiarizate cu problema.

Concluzia auditorilor este că Uniunea Europeană trebuie să găsească o rezolvare la toate aceste probleme, pentru că progresele înregistrate în prezent nu sunt suficiente și pot periclita securitatea aprovizionării pe termen lung.