Europa are maxime istorice de gaz în depozite. Motivele: Iarna blândă și îndepărtarea treptată de folosirea gazului

Sorin Andone Data publicării:
europa gaz ue
sursa: gettyimages.com/

Cu depozitele de gaze naturale pline până la maxime istorice, Europa încheie sezonul de iarnă (31 martie), cu bine, departe de criza energetică de acum doi ani, relatează Energypress.gr .

Potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe, gradul de ocupare a gazelor pentru UE, în 3 aprilie, a fost de 58,71%, procentele între
țări variind de la 87% în Portugalia, 77% în Spania și 74% în Austria, până la 39% în Franța și 35% în Croația.

România este la 50% grad de umplere a depozitelor. Cantitățile mari de gaze rămase în depozite ușurează munca statelor de a umple la maximum depozitele încă din cursul acestei veri, fără a mai așteptat până la următorul sezon rece, adică 30 octombrie.

Sunt atât de multe gaze la dispoziția Europei, acum, încât analiştii avertizează că blocul ar putea fi nevoit să limiteze importurile de gaze naturale lichefiate în următoarele luni pentru a evita capacitatea de umplere prea devreme. O iarnă în general blândă în Europa, importurile mari de GNL, activitatea economică slabă și obiectivele UE de reducere a cererii au contribuit la controlul consumului de gaze.

Cererea a fost cu aproximativ o cincime mai mică în februarie decât mediile anilor 2019-2021, potrivit datelor de la think tank-ul Bruegel. Că UE se află într-o poziție atât de confortabilă „este surprinzător pentru toată lumea”, a declarat Ana Maria Jaller-Makarewicz, analist șef la Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară, pentru Financial Times. „Ne-am gândit [la începutul crizei energetice că] . . . am avea multe probleme”, a spus analistul.

Decizia UE de a crește importurile de GNL și de a introduce măsuri de economisire a gazelor a fost „foarte importantă” pentru UE, a adăugat aceasta. Criza energetică a Europei a început în 2021, când regiunea a ieșit dintr-o iarnă rece prelungită, cu niveluri scăzute de stocare a gazelor naturale. Preocupările legate de aprovizionarea strânsă s-au accelerat pe măsură ce Rusia a început să trimită mai puține gaze naturale în Europa, stategie văzută de unii ca o tactică de presiune asupra Germaniei și Bruxelles-ului pentru a aproba începerea controversatului gazoduct Nord Stream 2.

UE a trecut acum prin ierni consecutive fără perturbări majore ale sistemului său energetic, ceva ce puțini credeau că este posibil la începutul crizei, când amenințarea cu pene de curent asupra continentului era mare. Dar „Europa are o problemă cu abundența în această vară”, a argumentat Natasha Fielding, șeful departamentului de prețuri europene a gazelor la Argus Media. Ea a subliniat că UE ar putea să-și atingă obiectivul de a atinge 90% la începutul lunii august, în loc de cel planificat la începutul lunii noiembrie. „Este posibil ca Europa să fie nevoie să consume mai puțin GNL în această vară pentru a compensa cererea mai slabă și pentru a încetini ritmul stocării, evitând astfel umplerile premature ale depozitelor”.

În ciuda volumelor record de gaze naturale stocate pentru acest sezon, prețul TTF, reperul pentru prețul gazelor naturale în Europa, este în creștere cu aproximativ 20 % față de acum o lună, când prețurile au scăzut înainte de criza energetică, pe măsură ce livrările s-au diminuat, din cauza întreținerii la o importantă unitate de export din SUA. Dar prețurile la gazele naturale „nu pot nici să crească mult, nici să scadă mult” de la nivelurile actuale de aproximativ 25 de euro pe megawat oră, au precizat analiștii Engie într-o notă, datorită abundentei gaze naturale stocate.

Cu referință la România, și noi ne încadrăm în acest peisaj. Avem o abundență de gaze la dispoziție, prețurile sunt în scădere, dar economia, în ansamblul ei, tot nu consumă. Industria, care ar trebui să aconteze cea mai mare parte a consumului, nu prea mai contează. Mai avem un singur mare consumator, Azomureș, dar și acesta este la doar 50% din capacitate. Invers față de o țară dezvoltată, la noi consumul casnic acoperă 70% din resursele de gaz, față de doar 30% industria. UE a rezolvat criza energetică lovind direct cererea. Potrivit unui raport al S&P Global Commodity, Europa intră în „vara gazelor naturale”, cu prețurile revenind la niveluri normale, de dinainte de 2021 și stocurile pline.

„O altă iarnă blândă și cererea slabă au lăsat instalațiile de stocare a gazelor din UE la 59% din capacitate, în timp ce cererea din UE și Marea Britanie este de așteptat să scadă cu 3,7% de la an la an în al doilea trimestru al anului 2024”, raportează autorii studiului. De asemenea, cererea de energie electrică în zece piețe cheie este prognozată să crească cu 1,7%. Se estimează că generarea solară va depăși generarea de electricitate prin gaz pentru prima dată.