Rusia va opri exporturile de gaze către Moldova de la 1 ianuarie. „Țara noastră este pregătită”
Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat sâmbătă că va suspenda exporturile de gaz către Moldova pe 1 ianuarie, din cauza datoriilor. Compania a afirmat că își rezervă dreptul de a lua orice măsură, inclusiv rezilierea contractului de furnizare.
Rusia furnizează Republicii Moldova circa 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an prin Ucraina. Acesta este transportat prin conducte în regiunea separatistă Transnistria, care foloseşte gazul pentru a genera curent electric ieftin, pe care apoi îl vinde restului Moldovei. Prim-ministrul Moldovei, Dorin Recean, a condamnat decizia Rusiei, considerând-o un prim pas spre o oprire totală a exporturilor prin Ucraina și către Europa, spre Slovacia, Austria, Ungaria și Italia.
Moldova va fi cea mai afectată de această oprire, arată Reuters.
„Această decizie confirmă încă o dată intenția Kremlinului de a lăsa locuitorii regiunii transnistrene fără lumină și căldură în mijlocul iernii”, a scris Recean pe Facebook, acuzând Rusia că folosește energia ca pe o armă politică.
Moscova a respins în mod repetat aceste acuzații.
Disputa privind datoria
Rusia, care critică guvernul pro-occidental al Moldovei, a afirmat că cea din urmă ar trebui să plătească o datorie care se ridică la 709 milioane de dolari. Moldova, însă, estimează datoria la 8,6 milioane de dolari.
Transnistria și guvernul de la Chișinău au convenit în 2022 ca tot gazul rusesc primit de Moldova să fie direcționat către regiunea separatistă, care în mod tradițional nu plătește pentru combustibil. Fără furnizarea de gaz, Moldova și Transnistria s-ar confrunta cu pene de curent de ore întregi, similare celor experimentate de Ucraina din cauza atacurilor Rusiei asupra infrastructurii sale energetice în timpul războiului.
Guvernul Transnistriei a informat companiile că, începând de sâmbătă, furnizarea de gaz către entitățile comerciale care nu sunt considerate esențiale va fi întreruptă.
Cu toate acestea, a precizat că furnizarea de gaz, încălzire și apă caldă către gospodării va continua normal până pe 1 ianuarie.
Recean a declarat că Moldova și-a diversificat sursele de aprovizionare cu gaz „pentru a reduce dependența față de un singur furnizor.”
„Țara noastră este pregătită să gestioneze orice situație apărută în urma deciziei Kremlinului”, a adăugat el.
Atât Moldova, cât și Transnistria au declarat stări de urgență din cauza amenințării întreruperii furnizării de gaz, iar Moldova a anunțat vineri că va limita exporturile de energie electrică și va introduce măsuri pentru a reduce consumul cu cel puțin o treime începând cu 1 ianuarie.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Gazprom de provocarea unei crize energetice, afirmând că refuză să furnizeze gaz printr-o rută alternativă.