Numărul persoanelor fără adăpost din SUA a crescut cu 18%. Printre cauze: costurile ridicate ale locuințelor și inflația în creștere
În ultimul an, numărul persoanelor fără adăpost din Statele Unite a crescut cu un record de 18%, potrivit Departamentului pentru Locuințe și Dezvoltare Urbană din SUA. Creșterea a fost cauzată de factori precum costurile ridicate ale locuințelor, inflația în creștere, rasismul sistemic, dezastrele naturale și creșterea migrației, potrivit Reuters.
Situația s-a agravat, fiind întâlnită din ce în ce mai des în multe orașe, unde oameni lipsiți de resurse trăiesc în aer liber, cu corturi instalate pe trotuare. Autoritățile federale și statale au încercat să abordeze criza prin diferite strategii.
„Criza națională a locuințelor accesibile, inflația în creștere, salariile stagnante în rândul gospodăriilor cu venituri medii și mici și efectele persistente ale rasismului sistemic au întins la limită sistemele de servicii pentru persoanele fără adăpost”, a declarat Departamentul pentru Locuințe și Dezvoltare Urbană.
De asemenea, instituția a menționat „crizele de sănătate publică, dezastrele naturale care au strămutat oameni, numărul tot mai mare de imigranți care ajung în SUA și încheierea programelor de prevenire a lipsei adăpostului implementate în timpul pandemiei de COVID-19”.
Un total de 771.480 de americani fie nu au adăpost, fie sunt cazați în adăposturi de urgență sau sunt membri în programe de locuințe temporare, conform datelor publicate vineri.
Numărul total al persoanelor fără adăpost a crescut cu 18% între 2023 și 2024. Datele anuale precedente indicau o creștere de 12%. În această perioadă, copiii sub 18 ani au reprezentat grupul cu cea mai mare creștere, de 33%, cu 150.000 de copii afectați de această criză.
Persoanele de culoare, care reprezintă 12% din populația totală a SUA și 21% din populația care trăiește în sărăcie, au constituit 32% din totalul persoanelor fără adăpost.