„Taxa pe stâlp” amenință investițiile și competitivitatea economică, avertizează Federația Patronală a Energiei
Federația Patronală a Energiei (FPE) atrage atenția, luni, că introducerea taxei de 1,5% asupra construcțiilor speciale a fost propusă fără o consultare transparentă și fără un dialog social prealabil cu actorii relevanți din domeniu. „Federația subliniază că astfel de inițiative contravin principiilor bunei guvernări și recentelor promisiuni făcute în cadrul dialogului social dintre Guvern și patronate”, transmite FPE.
Această taxă a mai fost în vigoare în trecut, sub forma impozitului pe construcții speciale, dar a fost eliminată. Celebra „taxă pe stâlp”, introdusă de guvernul Ponta în 2014, a fost eliminată în 2017.
FPE atenționează asupra impactului economic negativ: „Taxa de 1,5% pe construcțiile speciale reprezintă o povară fiscală majoră care va afecta competitivitatea companiilor din domeniul energetic și din alte sectoare strategice.
Într-un context economic deja marcat de instabilitate și lipsă de predictibilitate, această măsură descurajează semnificativ investițiile în sectoare strategice, de interes național și provoacă firmele să reducă locurile de muncă și să pună presiune pe prețurile finale suportate de consumatori. Acest impozit va afecta semnificativ contribuabilii care au investit foarte mult și pe termen lung (dat fiind faptul că impozitul este direct proporțional cu valoarea investițiilor efectuate)”, arată FPE.
De asemenea, impozitul, aplicat retroactiv asupra investițiilor deja realizate, poate duce la scumpiri, reducerea consumului și creșterea inflației, mai arată sursa citată, adăugând că în lipsa posibilității de transferare a costurilor către prețuri finale, companiile vor avea mai puține resurse pentru dezvoltare, afectând tranziția energetică și economia verde. Mai mult, măsura agravează problemele financiare din sector, punând în pericol securitatea energetică și determinând unele companii să renunțe la investiții sau chiar să-și înceteze activitatea, cu impact negativ asupra șomajului și economiei.
Federația Patronală a Energiei mai atrage atenția că impozitarea construcțiilor speciale poate afecta domenii cheie, precum energia regenerabilă, producția de gaze naturale și infrastructura critică, limitând capacitatea țării de a-și atinge obiectivele de tranziție energetică și dezvoltare durabilă. „Mai mult, acest impozit încalcă prevederile Legii Offshore privind stabilitatea”, precizează FPE.
Mai mult, FPE mai transmite:
„Propunerea de impozitare pe baza valorii brute a activelor, fără a ține cont de uzura acestora, reprezintă o abordare economică eronată. FPE consideră că baza de impunere ar trebui să fie valoarea fiscală rămasă neamortizată, care reflectă mai fidel realitatea economică.
Activele din categoria construcții au cele mai mari durate normale de funcționare din întreg catalogul de clasificare a mijloacelor fixe, majoritatea activelor situându-se în intervalul 10-60 de ani (foarte puține tipuri de active au o durată de funcționare sub 10 ani).
În condițiile în care cota de 1,5% pe an se aplică la valoarea brută a activelor, rezultă că o societate este obligată să plătească la bugetul statului între 15% și 90% din valoarea activului achiziționat pentru scopuri productive. Din această perspectivă impozitul se dovedește nu numai excesiv, dar reprezintă și o dovadă de neînțelegere de către inițiatorii actului normativ a impactului pe care această măsură urmează să îl aibă asupra funcționării economiei reale, cu efecte dezastruoase pe termen mediu și lung”
Includerea în baza de impozitare a activelor aflate în inactivitate, conservare sau casare este nejustificată economic și ar putea duce la o dublare a poverii fiscale pentru companiile care modernizează infrastructura.
FPE solicită Guvernului:
- Reanalizarea măsurii fiscale propuse, având în vedere impactul său negativ asupra economiei.
- Inițierea unui dialog social real cu actorii relevanți din industrie și patronate.
- Identificarea de alternative fiscale echilibrate, care să asigure stabilitatea bugetară fără a afecta competitivitatea economică și încrederea investitorilor.
„Ordonanța trenuleț” reintroduce un impozit pe construcții de 1,5%
Proiectul ordonanței privind modificările fiscale pentru 2025, cunoscută drept „ordonanța trenuleț”, a fost publicat oficial, duminică, în dezbatere publică, de către Ministerul Finanțelor. Varianta finală a documentului cuprinde noi măsuri, inclusiv reintroducerea impozitului pe construcții, de 1,5%.
Această taxă a mai fost în vigoare în trecut, sub forma impozitului pe construcții speciale, dar a fost eliminată. Celebra „taxă pe stâlp”, introdusă de guvernul Ponta în 2014, a fost eliminată în 2017.
Astfel, se instituie impozitul pe construcții speciale, datorat de:
-persoanele juridice române, cu excepția instituțiilor publice, institutelor naționale de cercetare-dezvoltare, asociațiilor, fundațiilor și a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare și funcționare;
-persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;
-persoanele juridice cu sediul social în România înființate potrivit legislației europene.
Construcțiile sunt cele prevăzute de grupa 1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe. Aceste construcții sunt sondele de țiței, platforme, stații sau centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice, dar și altele.
Impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5 % asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, inclusiv în situația în care sunt închiriate, luate în administrare/concesiune sau în folosință.
Impozitul se plătește în două rate egale, până la datele de 25 mai inclusiv și 25 septembrie inclusiv.
Impozitul instituit este venit al bugetului de stat și se administrează potrivit Codului de procedură fiscală.