Germania își supără vecinii. Tarifele impuse în comerțul cu gaze descurajează achizițiile din surse non-rusești

Alexandru Gologan Data publicării:
germania livrari gaze
sursa: shutterstock.com/

Patru ţări din Europa Centrală şi-au intensificat presiunile asupra Bruxelles-ului, pentru ca Executivul comunitar să ia măsuri împotriva tarifelor percepute de Germania la tranzacţiile transfrontaliere cu gaze, deoarece le subminează securitatea energetică.

Războiul din Ucraina a declanșat o amplă criză energetică în Europa, astfel că, în încercarea de a recupera miliardele de euro pe care le-a cheltuit pentru a-şi umple rapid depozitele cu gaze non-ruseşti, Germania a introdus o taxă suplimentară în comerțul cu statele vecine.

Austria, Cehia, Ungaria şi Slovacia susţin că tarifele germane le prejudiciază eforturile de a renunţa la gazele ruseşti, deoarece livrările operate de Berlin sunt foarte scumpe, relatează Reuters.

Într-un document comun, cele patru ţări îndeamnă Comisia Europeană să întreprindă acţiuni concrete pentru a rezolva această problemă.

"Împreună cu programata încetare a tranzitului gazelor ruseşti via Ucraina, la finele acestui an, taxa va reduce în mod semnificativ securitatea aprovizionării întregii regiuni ECE (Europa Centrală şi de Est)", susţin cele patru state semnatare.

Executivul comunitar poartă discuţii cu Guvernul german, după ce a ridicat semne de întrebare cu privire la legalitatea taxei. Piaţa unică europeană interzice tarifele pentru schimburile comerciale între ţările membre.