VIDEO | Forțele de ordine din Italia folosesc la intervenții câini roboți. Cât de eficiente sunt patrupedele digitale

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
caine robot italia carabinieri
sursa: profimediaimages.ro/

Câinele robot Seatta (Fulger), aflat în dotarea Carabinierilor, execută misiuni specifice de geniu. Produs de Boston Dynamics, robotul ajută la detectarea și dezamorsarea bombelor, poate manipula fără probleme agenți chimici sau radioactivi și poate opera în medii toxice. Datorită dimensiunii, se poate strecura ușor în cele mai inaccesibile locuri.

Capacitățile tehnice ale câinelui robot Saetta sunt impresionante și îl fac perfect pentru situațiile de urgență. Are 50 de centimetri înălțime și se deplasează cu o viteză de 1,6 metri pe secundă pe teren accidentat. Datorită senzorilor, Saetta poate cartografia locațiile în care se află și detectează fără echivoc prezența explozivilor, agenților chimici și radioactivi, notează Quotidiano Nazionale.

Câinele robot este controlat de un operator prin intermediul unei console de la o distanță de maxim 150 de metri, pentru a proteja viața celor implicați în misiuni periculoase. Aparatul avansat poate, de asemenea, ajuta la neutralizarea dispozitivelor explozive în siguranță.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Este un pas înainte, pentru că pe vremuri, echipa de geniu purta un costum special de protecție și manevra pachetele suspecte pentru a le dezamorsa. Agenții își puneau viața în pericol și trăiau cu speranța că obiectele nu vor exploda la atingere.

În timpul intervențiilor, după ce Saetta asigură perimetrul, intră în acțiune specialiștii și echipa canină. Desigur, nasul câinelui biologic este de neînlocuit, în ciuda avansului tehnologic evident. Pe scurt, Fulger nu latră, dar își face remarcabil treaba”, a declarat pentru Il Sole 24 Ore, un purtător de cuvânt din cadrul Carabinierilor.

Dotarea cu roboți a forțelor de ordine din Italia nu este ieftină. Prețul de pornire pentru modelul de bază pleacă de la 74.500 de dolari și crește simțitor în funcție de opțiuni.