Programul antivirus Kaspersky a fost interzis în SUA. Washingtonul acuză Moscova de spionaj cibernetic mascat în soluții software
Oficialii de la Washington au interzis cetățenilor și companiilor americane să mai utilizeze programele antivirus ruseşti Kaspersky, din cauza politicii de apropiere a producătorului față de Kremlin.
Multinaţionala Kaspersky are birouri în 31 de ţări şi clienţi în peste 200 de state/teritorii. Grupul furnizează programe antivirus şi servicii specializate pe securitate cibernetică pentru circa 400 de milioane de utilizatori şi 270.000 de companii din lume. În contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, Statele Unite au impus o serie de sancțiuni companiilor și entităților care sprijină Moscova în lupta sa. Astfel, pe lista neagră a americanilor a intrat Kaspersky.
"Kaspersky nu va mai putea, între alte activităţi, să vândă softurile sale în SUA sau să furnizeze actualizări ale softurilor deja utilizate. Interdicţia se aplică, de asemenea, societăţilor afiliate, filiale şi societăţi-mamă ale Kaspersky Lab pentru cooperarea lor cu autorităţile militare şi cu serviciile de informaţii ruse în vederea sprijinirii guvernului moscovit de a demara ample campanii de spionaj cibernetic. Kremlinul nu s-a ferit niciodată să se folosească de companiile ruse din domeniul tehnologiei, precum Kaspersky Lab, cu scopul de a exploata informaţiile sensibile deținute de clienți", a precizat Departamentul american al Comerţului, potrivit France 24.
În ciuda prohibiției, Kaspersky va fi autorizat să-şi desfăşoare activitatea până pe 29 septembrie, pentru a le da clienţilor timp să găsească o alternativă. Companiile şi persoanele care vor continua să utilizeze antivirusul Kaspersky nu sunt supuse sancţiunilor din partea SUA, însă sunt avertizate în legătură cu riscurile legate de securitatea cibernetică la care se expun dacă vor prefera softul rusesc.
Nu este prima dată când Washingtonul ia măsuri ce vizează Kaspersky. Softul fusese interzis agenţiilor federale încă din 2017. De asemenea, în martie 2022, Comisia federală pentru comunicaţii a adăugat produsele, soluţiile şi serviciile de securitate furnizate, direct sau indirect, de Kaspersky, pe lista echipamentelor şi serviciilor de comunicare ce constituie o ameninţare pentru securitatea internă a Statelor Unite.