Statistici sumbre: peste 20.000 de persoane au decedat anul trecut în accidente rutiere. Cei mai mulți sunt din România
În 2023, aproximativ 20.400 de persoane din Uniunea Europeană (UE) au murit în accidente rutiere. Deși cifrele sunt în scădere, distribuția victimelor pe țări conturează o realitate sumbră, arată datele finale publicate joi de Comisia Europeană.
Actualul ritm de scădere a numărului victimelor de pe șosele este sub obiectivul UE de reducere cu 50% a deceselor cauzate de accidente rutiere şi, pentru prima dată, a vătămărilor grave, până în 2030, ceea ce ar necesita un declin anual de 4,5%.
Progresele continuă să fie inegale între statele membre UE. Cehia, Cipru, Polonia, România şi Finlanda înregistrând cele mai slabe performanțe de când s-a început publicarea datelor. Cauzele accidentelor rutiere sunt diverse: de la infrastructura deficitară, viteză excesivă, parc auto învechit, erori ale șoferilor sau obstacole (animale, atelaje), toți acești factori contribuie la mortalitatea crescută în țările mai sus menționate.
Clasamentul general nu s-a modificat semnificativ în 2023: cele mai sigure drumuri sunt în Suedia (22 de decese la un milion de locuitori) şi Danemarca (27/milion), în timp ce Bulgaria şi Romania au avut cele mai ridicate rate: 82, respectiv, 81 de decese la un milion de locuitori.
În prezent, în fiecare săptămână aproximativ 400 de persoane mor în accidente rutiere pe drumurile europene. Planurile UE de siguranţă rutieră vizează atingerea obiectivului de zero decese cauzate de accidente rutiere până în 2050, precizează Comisia.