Cadastru gratuit pentru cetățeni: lucrările se desfășoară pe o suprafață de 6,5 milioane de hectare

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
masuratori cadastrale
sursa: gettyimages.com/

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) derulează lucrări de înregistrare a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este gratuit pentru cetățeni și acoperă 2.026 de unități administrativ-teritoriale (UAT), cu o suprafață de peste 6,5 milioane de hectare.

Gratuitatea programului este posibilă datorită finanțării asigurate prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) și prin fonduri europene nerambursabile. Bugetul alocat a fost de 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 de euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 euro, cofinanțare de la bugetul de stat.

Stadiul lucrărilor cadastrale se prezintă astfel, în acest moment: ANCPI a finalizat înregistrarea sistematică a imobilelor la nivelul întregii localități în 273 de UAT-uri, din totalul de 3.181 UAT-uri. Din cele 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvențiilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 7,92 milioane de hectare sau 82% din suprafață.

De asemenea, programul include proiectul „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, care completează obiectivul PNCCF și urmărește realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 hectare, din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României.