Starbucks oferă noului CEO un pachet salarial de până la 113 milioane de dolari

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
Starbucks
sursa: shutterstock.com/

După demisia lui Laxman Narasimhan pe fondul vânzărilor slabe, Starbucks întâmpină noul director executiv cu un pachet salarial și acțiuni ce ar putea valora peste 100 de milioane de dolari, unul dintre cele mai mari pachete de angajare din istoria corporativă a SUA.

Dacă pachetul ar fi achitat integral, acesta l-ar face pe Brian Niccol, fost director general al lanțului mexican de fast food Chipotle, unul dintre cei mai bine plătiți directori din America. Contractul ar valora 113 milioane de dolari dacă acesta îndeplinește obiectivele stabilite de Starbucks, scrie FT.

Niccol a fost numit la conducerea gigantului marți, după demisia surprinzătoare a CEO-ului Laxman Narasimhan, și va prelua oficial poziția luna viitoare.

Ca punct de start, mai arată FT, Niccol va primi un avans de 10 milioane de dolari și încă 75 de milioane de dolari în acțiuni, concepute să fie achitate treptat, pentru a compensa bonusurile și acțiunile pe care le-a lăsat în urmă, la Chipotle.

Anual, Niccol va câștiga un salariu de 1,6 milioane de dolari, plus un bonus de aproximativ 3,6 milioane de dolari în funcție de performanța companiei. Pachetului i se adaugă unui grant de capital pe termen lung cu o valoare anuală de 23 milioane de dolari, care va fi achitat pe parcursul mai multor ani.

„Deschiderea Consiliului de Administrație în a plăti un astfel de salariu este o dovadă a încrederii pe care o au în Niccol,” a declarat Ben Silverman, vicepreședinte al Departamentului de Cercetare la Verity, o firmă de analize. „Dar va trebui să demonstreze că merită, deoarece compensația sa anuală este cu aproximativ 75% mai mare decât cea a predecesorului său.”

De asemenea, pachetul oferit de Starbucks vine cu un beneficiu neobișnuit: Niccol nu va fi obligat să se mute în sediul central din Seattle, ci îi va fi aranjat un „birou mic la distanță” în Newport Beach, California.

Doar cinci alți directori au fost recompensați cu pachete salariale de peste 100 de milioane de dolari în 2023, conform unui raport din iunie al companiei de date Equilar. Astfel de contracte sunt neobișnuite în afara sectoarelor financiar și tehnologic.

„Brian Niccol a dovedit că este unul dintre cei mai eficienți lideri din industria noastră, generând rezultate semnificative de-a lungul multor ani,” a spus Starbucks, adăugând că salariul său este „strâns legat de performanța companiei și succesul tuturor părților interesate.”

Când Starbucks l-a angajat pe Narasimhan de la grupul britanic Reckitt în 2022, i-a oferit un pachet evaluat la peste 28 milioane de dolari. Acesta includea un salariu de bază de 1,3 milioane de dolari, bonusuri anuale de până la 2,6 milioane de dolari și acțiuni cu o valoare de 13,6 milioane de dolari. În plus, Starbucks a fost de acord să-i acorde lui Narasimhan un bonus de semnare de 1,6 milioane de dolari și 9,25 milioane de dolari în acțiuni.