Starbucks se clatină la vârf: directorul general și-a dat demisia din cauza vânzărilor slabe. Salvarea ar putea veni de la succesor

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
starbucks
sursa: profimediaimages.ro/

Dragostea pentru boabele de cafea și măcinarea irezistibilă nu au fost povestea de succes pe care directorul general Laxman Narasimhan o dorea pentru Starbucks. Însă, vânzările slabe l-au forțat să-și depună demisia.

Înlocuitorul lui Narasimhan este Brian Niccol, fost director general al lanțului mexican de fast food, Chipotle. Deși venirea sa a fost anunțată cu surle și trâmbițe, este improbabil că va schimba într-un timp atât de scurt fața companiei, având în vedere că nu stă în puterea lui Niccol să controleze fluctuațiile din piețele internaționale, precizează BBC.

„Are respectul și sprijinul meu deplin. Brian Niccol este liderul de care Starbucks avea nevoie în acest moment dificil al istoriei sale”, susține fondatorul companiei, Howard Schultz.

Problema cu tot acest entuziasm este că nu reflectă realitatea. Oricât de bun ar fi Niccol la conducerea unei multinaționale, abilitatea sa de lider nu poate împiedica întârzierile din lanțul de aprovizionare sau încetarea conflictelor în zonele de recoltare a boabelor de cafea, de unde compania se alimentează. De asemenea, toate aceste chestiuni determină invariabil un preț mai ridicat pe care nu îl poate negocia, având în vedere că acest sector este ușor monopolizat de marii producători.

Deși acțiunile Starbucks au crescut cu peste 20% după anunțul de numire, rămâne de văzut cum vor evolua chestiunile în plan geopolitic și dacă Niccol va putea naviga prin noianul de obstacole pentru a îndeplini profeția exprimată de toți susținătorii săi: vânzări mari, profit record.