Poștașii colectează datoriile la ANAF. Poșta Română a început distribuirea scrisorilor privind amnistia fiscală

Adam Gheorghe Data publicării:
Posta Romana
sursa: Inquam Photos/Saul Pop

Poştaşii au început, miercuri, distribuirea a peste 800.000 de scrisori de informare cu privire la amnistia fiscală, conform Convenţiei încheiate de Poșta Română cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Notificările includ detalii despre cuantumul obligațiilor restante la 31 august 2024, împărțite în sumele ce trebuie achitate și sumele care pot face obiectul anulării, anunță Poșta Română.

Prin intermediul Poștei Române, contribuabilii vor primi la domiciliu scrisoarea de informare care detaliază cuantumul total al obligațiilor bugetare restante la 31 august 2024, împărțit în sumele care trebuie achitate și cele care pot face obiectul anulării, precum și modelul „Notificării privind intenția de a beneficia de anularea unor obligații bugetare” și modelul „Cererii privind anularea unor obligații bugetare”.

Poștașii vor prelua de la domiciliul contribuabilului plicul care conține „Notificarea privind intenția de a beneficia de anularea unor obligații bugetare” și vor expedia acest document către organul fiscal central competent.

Poștașii vor putea, ulterior, să încaseze banii prin mijloacele legale de plată, la domiciliul fiscal al contribuabilului sau la oficiul poștal.

Măsura se adresează persoanelor care nu au cont pe Spațiul Privat Virtual (SPV). Cei care sunt înregistrați în portal vor primi informațiile acolo. 

Vezi și Poștașii vor colecta datoriile la ANAF. Ministerul Finanțelor, parteneriat cu Poșta Română pentru amnistia fiscală

În schimbul acestui serviciu, Poșta Română va primi bani de la Ministerul Finanțelor.

Tarifele Poștei sunt:

  • 10,90 lei, cu TVA, pe plic, pentru serviciul de tipărirea, implicuirea și comunicarea cu confirmare de primire către contribuabil a documentelor;
  • 15,56 lei, cu TVA, pe plic, pentru tipărirea, comunicarea către contribuabil și preluarea plicurilor de la cei care vor să acceseze amnistia fiscală, respectiv pentru notificare, cerere și preluarea notificării;
  • 4 lei, fără TVA, reprezentând comisionul perceput pentru încasarea obligațiilor bugetare pentru fiecare operațiune de încasare prin salariații poștali.

Personalul din cadrul Poștei Române este obligat să respecte prevederile referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal (GDPR) și secretul fiscal.

Vezi și Guvernul a aprobat amnistia fiscală. Ce presupune noua măsură pentru datornici