Guvernul a aprobat amnistia fiscală. Ce presupune noua măsură pentru datornici

alexandru.gologan G.C. Data publicării: Data actualizării:
guvernul romaniei
sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul României a adoptat, la propunerea Ministerului Finanțelor, o serie de măsuri, printre care amnistia fiscală pentru firmele și cetățenii care au datorii la stat. Măsura urmărește consolidarea bugetului prin recuperarea creanțelor, însă eficiența actului rămâne un subiect discutabil.

Introducerea unor facilități fiscale pentru persoanele fizice și juridice pare în esență un lucru benefic pentru economia țării. Motivația din spatele măsurii este simplă: decidenții vor să recupereze o parte din datoriile care apasă pe bugetul statului.

„Guvernul a aprobat astăzi un pachet amplu de măsuri, de impact atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru temperarea deficitului bugetar și susținerea investițiilor publice. Pe deoparte, în ceea ce privește facilitățile pentru cei cu datorii, este modul nostru de a ajunge la un echilibru, nu toți contribuabilii care au restanțe sunt certați cu legea.

Ne interesează să îi ajutăm pe cei aflați în dificultate, în timp ce încurajăm conformarea și recuperăm o parte dintre creanțele care nu ar fi ajuns niciodată la buget. În plus, aici facem un pas spre a-i impulsiona pe cei buni-platnici să continue acest comportament, pentru că datorită lor economia funcționează”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Situația generală a datoriilor se prezintă în felul următor: se estimează că valoarea totală a creanțelor neîncasate la termenele scadente este de 71,8 miliarde lei, ceea ce reprezintă 4,06% din PIB (produsul intern brut). Din această sumă, 8,19 miliarde lei nu vor putea fi recuperate în baza noului act normativ deoarece fac obiectul unor hotărâri penale definitive. Așadar, cum își propune statul să amortizeze valoarea celor 63,61 de miliarde lei rămase?

Condițiile în care datornicii pot beneficia de anularea penalităților și debitelor restante

Actul normativ prevede anularea accesoriilor pentru toate categoriile de debitori, cum ar fi persoane fizice sau juridice, indiferent de forma de proprietate, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, unități administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București ori instituții publice.

În ceea ce privește companiile și autoritățile sau instituții publice care administrează obligații bugetare, un număr de 330.735 contribuabili înregistrează debite restante și vor beneficia de următoarele facilități:

  1. Se anulează toate accesoriile (dobânzi, penalități) aferente obligaţiilor bugetare principale datorate bugetului general consolidat, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, dacă sunt achitate integral datoriile până la data depunerii cererii, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024.
  2. Se anulează toate accesoriile aferente obligaţiilor bugetare principale, declarate suplimentar de debitor prin declarație rectificativă, cu scadenţă anterioară datei de 31 august 2024 inclusiv, administrate de ANAF.
  3. Anularea tuturor accesoriilor, aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, și stinse cu întârziere până la 31 august 2024.
  4. Anularea tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisă ca urmare a controlului fiscal.

Cererea de anulare a penalităților se va soluționa de către organul fiscal prin decizie de anulare a obligațiilor fiscale accesorii, în cazul în care debitorul îndeplinește condițiile prevăzute pentru acordarea anulării sancțiunilor. În caz contrar, se va soluționa prin decizie de anulare sau de respingere a cererii.

În ceea ce privește persoanele fizice, un număr de 848.705 contribuabili înregistrează debite restante. Vor beneficia de pe urma facilităților fiscale în următoarele situații.

În cazul debitorilor persoane fizice care înregistrează obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mic de 5.000 lei inclusiv, stinse în procent de 50% până la 25 noiembrie 2024, se acordă:

  1. anularea unui procent de 50% din obligațiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
  2. anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.

În cazul debitorilor persoane fizice care înregistrează obligații bugetare restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mare de 5.000 lei, stinse în procent de 75% până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, se acordă:

  1. anularea unui procent de 25% din obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
  2. anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.

Nu pot beneficia de această măsură obligațiile fiscale/bugetare care fac obiectul unor procese penale, precum și obligațiile bugetare stabilite prin hotărâri penale definitive și sume reprezentând prejudicii. În acest sens, contribuabilii declară pe propria răspundere, prin cererea de anulare depusă, faptul că nu se află în niciuna dintre aceste situații.

Contribuabili bun-platnici sunt răsplătiți: primesc bonificații financiare

Pentru a veni în sprijinul contribuabililor bun-platnici și recompensarea acestora pentru conformarea voluntară la plată se va acorda o bonificație de 3% din impozitul pe profit anual și din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz.

Pot beneficia de această măsură contribuabilii care își declară și li se stinge integral și la termenele prevăzute de lege impozitul pe profit anual/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz.

Facilitatea se acordă din oficiu de către ANAF, prin emiterea unei decizii și în situația respectării condițiilor prevăzute de actul normativ. Sumele care fac obiectul bonificației nu se restituie, ci se utilizează pentru compensarea cu obligațiile fiscale ale contribuabilului, în conformitate cu prevederile art. 167 din Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Acordarea de facilități fiscale nu scade volumul datoriilor

Scopul declarat al amnistiei fiscale este acela de a veni în sprijinul cetățenilor și firmelor, prin impulsionarea achitării obligațiilor bănești. În acest mod, statul se asigură că volumul arieratelor scade și veniturile bugetare cresc astfel încât să poată susține cheltuielile efectuate pentru dezvoltarea economică a țării.

Totuși, adoptarea acestui act normativ nu garantează atingerea obiectivelor preconizate. Experții avertizează că o astfel de măsură nu va reduce plafonul datoriilor, ci din contră, va creea situații defavorabile printre contribuabili.

„A devenit deja o practică. Este a patra oară în ultimii 9 ani în care se propune o astfel de măsură și volumul total al datoriilor nu se diminuează, este undeva la peste 35 de miliarde de euro și crește în fiecare an. Prin măsurile propuse sunt dezavantajați bunii platnici pentru că ei primesc o bonificație de 3%, în vreme ce cei care au datorii primesc o bonificație de până la 50% în cazul persoanelor fizice, ceea ce nu este în avantajul unei mai bune colectări.

În al treilea rând, dacă tot vedem o oarecare ritmicitate - la doi ani vine o amnistie fiscală - poate deveni o practică, o strategie fiscală să nu îți plătești la timp taxele și impozitele și să aștepți o astfel de măsură. A patra observație este legată de faptul că, dacă până acum ceva nu a funcționat, de ce credem că va funcționa a patra oară?

Rezultatele nu sunt pozitive, la ultima dintre ele s-a colectat cam o treime din cât își propunea Guvernul. În situația de astăzi, Guvernul își propune să colecteze 8-9 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 0,5% din PIB. Dacă rămâne tot cu o treime, înseamnă 3 miliarde de lei, deci nu cred că este o chestiune care să poate să suplinească reducerea cheltuielilor, de exemplu”, a declarat, pentru DigiEconomic, Petrişor Peiu, profesor la Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Rămâne de văzut ce impact va avea noua măsură pentru stat. Guvernanții vor putea strânge rodul amnistiei fiscale odată cu închiderea exercițiului financiar din anul curent, atunci când în urma bilanțului, vor constata dacă actul adoptat a fost eficient în sensul diminuării datoriilor.